Medvedev allkirjastas ajaloolise tuumaleppe

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev allkirjastas teisipäeval parlamendi heakskiidu pälvinud tuumarelvastust kärpiva leppe.

«Allkirjastasin täna dokumendi strateegilise relvade kärpimise leppe kohta,» kinnitas Medvedev kohtumisel riigi julgeolekuametnikega, mida kandis üle ka riigitelevisioon, vahendas uudisteagentuur AFP.

Riigipea sõnul jõustub lepe, kui Ühendriigid ja Venemaa on omavahel vahetanud ratifikatsioonidokumendid. «Ma arvan, et meie välisministrid võivad seda teha järgmiste kohtumiste ajal,» lisas Medvedev.

Uudisteagentuuri ITAR-TASS teatel peaksid Venemaa välisminister Sergei Lavrov ja tema USA kolleeg Hillary Clinton kohtuma järgmisel kuul Münchenis, kus toimub rahvusvaheline julgeolekualane konverents.

Leping alandab 1550ni ehk umbes 30 protsendi võrra mõlema riigi lahinguvalmis tuumalõhkepeade maksimaalset arvu, kuid ei puuduta tuumahoidlates hoitavaid lõhkepäid.

Lisaks sellele tohivad mõlemad riigid omada kuni 700 lahinguvalmis mandritevahelist ja allveelaevadelt väljatulistatavat ballistilist raketti ning tuumarelvadega varustatud pommituslennukit. Lisaks võib riikidel olla veel 100 sellist laskeseadet, tingimusel, et need pole lahinguvalmis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles