Seksuaalses ahistamises kahtlustatavat Soome suursaadikut võib äärmuslikul juhul oodata vallandamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf, Soome majandusminister Jan Vapaavuori, firma Investor AB juht Jacob Wallenberg ja Soome suursaadik Rootsis Jarmo Viinanen
Vasakult paremale: Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf, Soome majandusminister Jan Vapaavuori, firma Investor AB juht Jacob Wallenberg ja Soome suursaadik Rootsis Jarmo Viinanen Foto: SCANPIX

Soome suursaadikut Rootsis kahtlustatakse nii saatkonna töötajate kui külaliste seksuaalses ahistamises ning  sellest tingituna viis Soome välisministeerium Stockholmi saatkonnas läbi siseuurimise.

Soome välisminister Timo Soini langetab suursaadik Jarmo Viinaneni kohta otsuse järgmisel nädalal, edastab iltalehti.fi.

Skandaal saadiku ümber lahvatas suve alguses kui välisministeeriumisse jõudsid teated Viinaneni mittekorrektse käitumise kohta. Soome välisministeeriumi esindaja Ari Rouhe kinnitas paar kuud tagasi, et Stockholmi saatkonna sisekliimat ja töökorraldust uuritakse.

Samas uuris välisministeerium ka saatkonna rahakulutust, kuna ilmnes, et saadik korraldas koos abikaasaga Soome Vabariigi aastapäeva vastuvõtu hoolimata välisministeeriumi korraldusest see kõikidel saatkondadel kokkuhoiu eesmärgil ära jätta.

Soome välisminister Timo Soini teatas juulis, et Stockholmi suursaadikut kahtlustatakse seksuaalses ahistamises ja ta andis välisministeeriumile käsu seda kiiresti, kuid samas põhjalikult uurida.

Soni teatel peaks välisministeerium uurimise lõpetama enne 17. augustit, mil ta kohtub Rootsi kolleegi Margot Wallströmiga.

Soni on praegu visiidil Lõuna-Ameerikas, kus ta välisministeeriumi andmetel allkirjastas Soome ja Tšiili vahelise biomajandust ja taaskasutamist puudutava lepingu.

Soome välisministeeriumis on toimunud viimasel ajal mitu nõupidamist Stockholmi suursaadiku ahistamiskahtlustuse lõppraporti asjus. Välisministeeriumi allika teatel uuriti saatkonnas toimunut põhjalikult.

Välisminister Soni on see, kes langetab Viinaneni kohta lõpliku otsuse ja sellest oleneb, kas Viinanen saab edasi töötada diplomaadina. Meedia teatel saab suursaadikut karistada suulise märkuse, kirjaliku hoiatuse, teisele tööle üleviimise või äärmisel juhul vallandamisega.

Soome meedia teatel olevat Viinaneni juhtum selline, et kui saadik ikkagi mõistetakse seksuaalses ahistamises süüdi, siis võidakse ta kutsuda keset lähetusaega kodumaale tagasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles