Ukraina ägenev konflikt, mida seni teame? (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat Vene president Vladimir Putiniga Kertšis, Krimmis. Seal seisab: «Krimm. Venemaa. Igavesti.»
Plakat Vene president Vladimir Putiniga Kertšis, Krimmis. Seal seisab: «Krimm. Venemaa. Igavesti.» Foto: Reuters/ScanPix

Moskva väitel õnnestus nende julgeolekuvägedel ära hoida Ukraina plaanitud terrorirünnak Krimmis. Kiiev on sellised süüdistused kindlalt tagasi lükanud. Samaaegselt on see sündmus pingestanud Ukraina ja Venemaa vahelisi niigi teravaid suhteid. Kardetakse konflikti ägenemist. 

Vene Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) teatas eile, et hoidis Krimmis ära Ukraina sõjaväeluure plaanitud terroriakti. Nüüd on avaldatud ka video ühes väidetavast Ukraina eriväelasest, kes tabati Krimmis Armjanskis. 

Ukraina president Petro Porošenko vastas Venemaa avaldusele, et Ukraina poolne väidetav terroristliku tegevuse kavandamine Krimmi poolsaarel on alusetu süüdistus ja ettekäändeks sõjalisteks ähvardusteks Ukraina riigi suunal.

«Venemaa süüdistab Ukrainat terrorismis okupeeritud Krimmis sama arutult ja küüniliselt, nagu Venemaa juhtkond väidab, et Donbassis pole Vene sõdureid,» lausus Porošenko. «Need fantaasiad on pelgalt ettekääne Ukrainat veelgi rohkem ähvardada,» lisas president.

Venemaa president Vladimir Putin soovib nüüd peale Ukraina väidetavat terrorirünnaku katset sõjalise kohaloleku suurendamist Krimmi poolsaarel, vahendab AFP. 

«President Putin korraldas kohtumise kaitseministeeriumi juhtidega, et arutada läbi meetmed, mis tagaks Krimmi kodanike ja õhuruumi turvalisuse,» seisis Kremli avalduses. «Arutati terrorismivastaseid meetmeid maal, merel ja taevas,» lisati selles.

Interfaxi allika sõnul on väidetavate terrorirünnakute ettevalmistamiselt tabatud isikute hulgas ka Venemaa kodanikke. «Seitsme kinnipeetu hulgas on kolm või neli Venemaa kodanikku. Neile osutatakse erilist tähelepanu,» ütles allikas.

«Vastuseks Venemaa agressiivsele hoiakule tegutseb ka Ukraina tugevdades piirivalvet Hersoni oblasti ja Krimmi vahel,» ütles piirivalveülema abi Oleg Slobodjan täna. «Me tegutseme koos Ukraina relvajõudude, politsei ja muude korrakaitseametkondadega. Praegu oleme valmis olukorra igasuguseks arenguks,» lisas ta.

«Kõik vajalikud korraldused andis piirivalveülem juba läinud pühapäeval, kui ilmnesid olukorra teravnemise esimesed märgid. Seepärast on piirivalve praeguseks rakendanud kõik meetmed piiri tugevdamiseks,» ütles Slobodjan teleusutluses.

Väidetavalt on kõik kinnipeetud süü omaks võtnud. «Keegi ei eita, kõik tunnistasid üles ja annavad innukalt tunnistusi,» väitis allikas.

«Üks Ukraina diversantide grupp tabati ööl vastu läinud pühapäeva ja selle käigus hukkus üks FSB töötaja,» teatas Vene julgeolekuamet. «Ööl vastu esmaspäeva tõrjuti veel kahe diversioonigrupi sissetung,» väitis FSB.

«See on väga murettekitav uudis,» ütles Putin, süüdistades Kiievit terrorismi praktiseerimises ja lubades suurendada julgeolekut Krimmis.

Venemaa annekteeris Krimmi poolsaare 2014. aastal.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles