Putini administratsiooni ülemaks määrati Karl Vaino pojapoeg (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini administratsiooni värske ülem Anton Vaino.
Putini administratsiooni värske ülem Anton Vaino. Foto: Aleksey Nikolskyi/Sputnik

Venemaa president Vladimir Putin määras oma administratsiooni uueks juhiks Eesti NSV kauase juhi Karl Vaino pojapoja Anton Vaino.

Putin vallandas reedel ootamatult presidendiadministratsiooni ülema kohalt Sergei Ivanovi ning määras tema asemele Anton Vaino, vahendas Interfax reedel Kremli teadet. Vainot, kes töötas varem Ivanovi asetäitjana, soovitas sellele kohale Ivanov ise, lisati teates.

«Anton Eduardovitš töötab meil teie asetäitjana, töötab edukalt ja Sergei Borissovitš soovitas just teid enda järglaseks,» ütles Putin teleülekandes kohtumisest Vaino ja Ivanoviga.

Anton Vaino sündis 17. veebruaril 1972 Tallinnas. Tema isa on endise Eestimaa Kommunistliku Partei (EKP) keskkomitee esimese sekretäri Karl Vaino poeg Eduard, praegu Avto-VAZ-i asepresident, kelle tegevussunaks on suhted aktsionäridega.

Vaino lõpetas 1996. aastal Moskva rahvusvaheliste suhete instituudi, kus ta omandas jaapani keele ja töötas seejärel 2001. aastani Venemaa saatkonnas Jaapanis. Seejärel naases ta välisministeeriumi ning aastatel 2002-2007 töötas Kremli protokolliosakonnas.

Sealtpeale kuulub Vaino ka Putini lähikondlaste hulka. Kaaskondlased ütlevad, et Anton «sündis hõbelusikas suus». Üks tema Eesti tuttav mainis, et «provintslaste kohta edeneb ta karjäär üllatavalt hiilgavalt», kirjutas Vene alternatiivne veebiuudiste portaal Meduza.io.

2007.-2008. aastal oli Vaino Venemaa valitsuse kantselei asejuht ning 25. aprillil 2008 määrati ta peaministri protokolliülemaks ja aparaadi aseülemaks, alates 2012. aastast oli ta presidendiadministratsiooni asejuht. Aastast 2014 kuulub ta Rostehhi nõukokku, tema ametissemääramisele olevat kaasa aidanud Rostehhi juht Sergei Tšemezov, märkis Meduza.io.

Vaino on kirjutanud koostöös endise Kremli kantseleiülemaga majandusteemalisi artikleid. Teda iseloomustatakse haldurina, kes sisepoliitikasse ei sekku, tippklassi «aparatšikuna», kes vigu ei tee, lisas Meduza.io.

2015. aasta deklaratsiooni kohaselt teenis ta umbes 10 miljonit rubla (Eesti Panga reedese kursi järgi 138 500 eurot) aastas, tal on 111-ruutmeetrine ja 155-ruutmeetrine korter, samuti 450 ruutmeetrine maja. Autot tal ei ole.

Karl Vaino oli EKP esimene sekretär ja Eesti sisuline juht aastatel 1978-1988. Pärast Eesti iseseisvuse taastamist elab Vaino Moskvas.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles