Bulgaaria tahab poolelijäänud tuumajaama ehitust jätkata erakapitaliga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitatav tuumajaam Bulgaarias
Ehitatav tuumajaam Bulgaarias Foto: Reuters/ScanPix

Bulgaaria peaminister Bojko Borisov ütles Täna Nova telekanalile, et soovib 2012. aastal pooleli jäänud tuumajaama ehitamist jätkata erakapitaliga.

Vene Atomstroieksport pidi Doonau jõe äärde Belenesse ehitama 2000-megavatise tuumajaama, kuid suurte kulude ning Brüsseli ja Washingtoni surve tõttu otsustas Bulgaaria sellest loobuda. Rahvusvaheline arbitraaž otsustas juunis, et Bulgaaria peab kahe tellitud reaktori eest maksma kompensatsiooni 550 miljonit eurot. Üks neist oli valmis ja teine pooleli.

Pärast seda on Bulgaaria ise sellesse projekti investeerinud 700 miljonit eurot ja püüdnud osa seadmeid ebaõnnestunult maha müüa. Intressimaksed Atomstroiekspordile on kasvanud 167 000 eurole päevas.

Bulgaarias on üks tegutsev tuumajaam – Kozloduj tuumajaam. Sealsete Nõukogude reaktorite tööiga kestab 2017. ja 2021. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles