Filipiinide valitsus alustas taas rahukõnelusi islamimässulistega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Rodrigo Duterte
President Rodrigo Duterte Foto: SCANPIX

Filipiinide valitsus alustas laupäeval Malaisias taas rahukõnelusi riigi suurima islamirühmitusega.

Tegemist on president Rodrigo Duterte ametiaja esimeste kõnelustega aastakümneid kestnud ja kümnete tuhandete inimeste elu nõudnud vägivalla lõpetamiseks.

Poolte esindajad arutavad nädavahetusel Duterte rahuplaani.

«Nad arutavad rahuplaani, et teatud asjades selgus saada. Aga ma tahaksin kõiki hoiatada, et see ei ole lihtne ülesanne. See on väga keeruline,» ütles presidendi esindaja Jesus Dureza Kuala Lumpuris ajakirjanikele.

Kõnelusi peetakse umbes 12 000 liikmelise Moro Islamivabastusrindega (MILF), kelle verine ülestõus peamiselt moslemitega asustatud Filipiinide lõunaosas kestab 1970. aastatest alates. 2014. aastal sõlmitud kokkulepe annab siiski lootust, et võimalik on saavutada kestev rahu.

Selle kokkuleppe järgi lubasid mässajad panna relvad maha alles siis, kui on vastu võetud seadus neile Mindanaos autonoomse piirkonna loomise ja regionaalvalitsuse valimise kohta. Viimane pidanuks aset leidma koos 2016. aasta mai üldvalimistega.

Paraku tegid valitsusväed 2015. aastal haarangu MILFi alale, mis päädis 44 politsei eriüksuslase surmaga. See nurjas seaduse vastuvõtmise ja peatas rahuprotsessi.

Dureza sõnul on Malaisias peetavad kõnelused poolte esimene ametlik kohtumine Duterte ametiajal ja sellega tähtis verstapost Mindanao rahuprotsessis.

MILFi juht Murad Ebrahim ütles, et tervitab teise moslemite rühmituse, Moro Rahvusliku Vabastusrinde (MNLF) esimehe Nur Misuari kaasamist rahuprotsessi ja üleminekukomisjoni.

Filipiinide lõunaosas on ka äärmisrühmitusest Islamiriik (IS) indu saanud inimesi, ütles Ebrahim, aga kui rahuprotsess osutub edukaks, ei saavuta nad rahva toetust.

Filipiinide moslemiseparatistid jagunevad kolme rühmitusse -  MLFi, MILFist lahku löönud fraktsioonidesse ja Abu Sayyafi, mida iseloomustab pantvangide võtmine ja lunaraha väljapressimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles