Eritingimused Soome idapiiril Venemaaga võivad kaduda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salla piiripunkt. Varjupaigataotlejate hulk idapiiril on peale talve vähenenud.
Salla piiripunkt. Varjupaigataotlejate hulk idapiiril on peale talve vähenenud. Foto: Jussi Nukari/AP/Scanpix

Soome välisasjade komisjoni esimees Antti Kaikkonen ütles intervjuus väljaandele Lännen Media, et juhul kui  olukord idapiiril on normaliseerunud, võidakse Vene ja Soome vahelist liikumist piirav leping tühistada.

Möödunud aprilllis jõustunud lepinguga on piiratud Salla ja Raja-Joosepi piiripunktide kasutust selliselt, et piiripunkte võivad läbida ainult Soome, Vene ja Valgevene kodanikud.

Leping sõlmiti peale seda, kui talvel hakkas nende piiripunktide kaudu saabuma Soome eriti palju varjupaigataotlejaid.

Tähtajaline leping lõpeb oktoobris, juhul kui seda ei uuendata.

«See on üks variant. Oluline on, et olukord piiril on hea ja piir peab. Praegune situatsioon on hea. Loodetavasti me möödunud talvel kogetud suurt varjupaigataotlejate sissevoolu enam ei näe,» sõnab Kaikkonen intervjuus Lännen Mediale.

Soome on saabunud hinnanguliselt kümneid Salla või Raja-Joosepi piiripunktide kaudu saabunud varjupaigataotlejaid, kel arvatakse olevat seoseid rahvusvaheliste terroriorganisatsioonidega. Osa neist on juba Indiasse ja Pakistani tagasi saadetud, kirjutab väljaanne.

Siseminister Paula Risikko ütleb Lännen Mediale et, ei soovi veel spekuleerida, milline saab antud küsimuses olema valitsuse seisukoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles