Renzi, Merkel ja Hollande arutavad EL-i edasisi samme seoses Brexitiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi
Itaalia peaminister Matteo Renzi Foto: TT / Scanpix

Itaalia peaminister Matteo Renzi võõrustab esmaspäeval Saksa kantslerit Angela Merkelit ja Prantsuse presidenti François Hollande'i, et arutada Euroopa Liidu edasisi samme seoses Suurbritannia otsusega ühendusest lahkuda.

Kohtumine Ventotene saarel leiab aset kolm nädalat enne EL-i mitteametlikku tippkohtumist Bratislavas, mis korraldatakse ilma Suurbritannia osaluseta.

Renzi valis Napoli lähedal asuva väikese saare kolme liidri kohtumispaigaks, kuna Ventotene mängis olulist rolli EL-i loomise ajaloos, ütles Itaalia valitsus kolmapäeval avalduses.

Saarel asus Teise maailmasõja ajal Itaalia fašistliku valitsuse poliitiliste oponentide vangla ning just seal kirjutasid Ernesto Rossi ja Altiero Spinelli "Ventotene Manifesto", mida paljud peavad võtmetähtsusega dokumendiks Euroopa ühinemisliikumise jaoks.

1941. aastal kirjutatud manifestis kutsutakse looma Euroopa riikide föderatsioon, mis looks tugeva sideme ja takistaks sõdu.

Renzi ütles juulis, et Brexit oli Euroopa poliitiline lüüasaamine ja äratuskell, mis näitas muutuste vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles