Itaalia kokk muudab Rio toidujäägid kodututele maitsvaks roaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Refettorio Gastromotiva kokad töös.
Refettorio Gastromotiva kokad töös. Foto: AP/Scanpix

Itaalia kokk Massimo Bottura, kelle nimel on kolm Michelini tärni ja kelle restoran kuulutati hiljuti maailma parimaks, on harjunud teenindama jõukaid, kuid nüüd on mees otsustanud asuda aitama kodutuid, vahendab The Local.

Bottura töötab Rio de Janeiros osana projektist, mille eesmärk on vähendada toiduainete raiskamist ja teha toitu kodututele, et vähendada linna sotsiaalseid probleeme.

Restoran Refettorio Gastromotiva asub kurrutatud plastist ehitatud hoones Lapa linnaosas ja selle klientuur koosneb linna kodututest. Sealsed road on valmistatud olümpiat teenindavate toitlustajate ülejääkidest. Menüüst leiab selliseid tervislikke ja toitvaid hõrgutisi nagu aubergine parmigiana (e.k baklažaan parmesani juustuga) klassikalise pasta carbonara ja banaaniga.

Projekt on sündinud koostöös Bottura, kelle sotsiaalne organisatsioon Toit Hingele töötab eesmärgi nimel vähendada toidu raiskamist ja aidata kogukonda ning Brasiilia koka David Herzi vahel, kes juhib mittetulundusühingut Gastromotiva, mis edendab sotsiaalset integratsiooni.

Päevas serveeritakse ligi 5000 maailma tippkokkade ja Gastromotiva kokakooli õpilaste valmistatud einet. Gastromotiva kokakooli õpilased on muuseas enamasti Brasiilia mahajäänud favela'dest pärit inimesed.

Restoran jääb avatuks kogu olümpiamängude ja paraolümpia ajaks. Pärast seda hakkab see tegutsema sotsiaalse projekti korras.

Bottura sõnul sai ta restorani rajamiseks inspiratsiooni paavsti pühendumisest vaeste aitamisele,  ta oli seotud sarnase projektiga ka eelmise aasta Milano Expol, mille käigus linna agulites asuv mahajäetud teatrihoone köögiks muudeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles