Jeemeni põhjaosas evakueerib MSF oma töötajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabamuse saanud haigla Absi linnas.
Tabamuse saanud haigla Absi linnas. Foto: STR/AP

Abiorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF) teatas neljapäeval, et evakueerib oma töötajad Jeemeni põhjapiirkondadest pärast nädala alguses aset leidnud õhurünnakut, milles hukkus 19 inimest.

"Otsuseid lahkuda ei langetata kunagi kergelt," märgiti teadaandes.

Organisatsiooni täpsustuse kohaselt viiakse töötajad minema kokku vähemalt kuuest haiglast.

"Langetasime otsuse võttes arvesse praegust olukorda ja meie usalduse kaotust Saudi Araabia juhitud kaolitsiooni suutlikkusse ära hoida selliseid ohvriterohkeid rünnakuid," lisati avalduses.

Jeemeni loodeosas sai esmaspäeval õhurünnakus haiglale surma vähemalt 19 ja vigastada paarkümmend inimest. Plahvatus "purustas osaliselt" Absi haigla. Organisatsiooni andmeil oli tegemist neljanda rünnakuga MSF-i rajatise vastu vähem kui 12 kuu jooksul.

"Taaskord pommitati täiesti funktsioneerivat haiglat, täis patsiente ning MSF-i rahvuslikku ja rahvusvahelist personali. Selles sõjas pole näidatud üles mingit austust meditsiinirajatiste või patsientide vastu," ütles oma avalduses MSF-i Jeemeni osakonna juht Teresa Sancristoval.

"Isegi pärast viimast ÜRO resolutsiooni, milles kutsutakse üles lõpetama rünnakuid meditsiinirajatiste vastu ning kõrgel tasemel deklaratsioone, milles tõotatakse järgida rahvusvahelist humanitaarseadust, ei näi olevat tehtud midagi, et panna Jeemeni konflikti osapooli meditsiinipersonali ja patsiente austama," märkis ta.

"Ilma tegudeta on need avalikkusele suunatud žestid tänaste ohvrite jaoks tähtsusetud. Ükskõik, kas see on sihilik või tingitud hooletusest, on see lubamatu."

ÜRO hinnangul on alates mullu märtsist saanud vaenutegevuses surma üle 6500 inimese, kellest enamus tsiviilisikud ja rohkem kui 80 protsenti Jeemeni elanikkonnast vajab humanitaarabi. Saudi Araabia ja tema liitlased sekkusid Jeemeni relvakonflikti 2014. aasta märtsis valitsuse poolel huthide ja nende liitlaste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles