UNICEF: Lõuna-Sudaanis on sadu relvastatud lapsi, neid värvatakse juurde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani lapssõdurid
Lõuna-Sudaani lapssõdurid Foto: SCANPIX

ÜRO lastekaitseorganisatsiooni UNICEF teatel on sel aastal Lõuna-Sudaani konfliktis värvatud lapssõduruteks rohkem kui 650 last, kuid kokku võib selliseid lapsi olla umbes 16 000.

Reutersi teatel sai lapssõdurite kasutamine alguse 2013. aastal, mil Lõuna-Sudaanis käivitus sõjaline konflikt.

Relvastatud üksused ründavad külasid ja viivad sealt kaasa nii kümneaastaseid kui ka vanemaid lapsi, keda treenitakse võitlejateks.

UNICEFI asejuhi Justin Forsythe`i teatel ei saa paljud Lõuna-Sudaani lapsed haridust, kuna nad juba lapsena peavad relva käes hoidma ja sõdima.

2015. aastal sõlmisid Lõuna-Sudaani president Salva Kiirile ustavad väeüksused  ja vallandatud asepresidendile Riek Machariale  truud üksused relvarahu. UNICEF aitas siis pääseda 1775 lapsel relvastatud üksuste käest. Tegemist olevat suurima arvu lastega, kes Lõuna-Sudaani konflikti ajal on pääsenud sõdimast.

Möödunud kuul lahvatasid uued lahingud Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas ja selle ümbruses, selle tõttu kardetakse, et üksused hakkavad uuesti lapsi röövima ja neid relva alla sundima.

Konfliktist tingituna on 11 miljoni elanikuga Lõuna-Sudaanis iga viies olnud sunnitud kodust põgenema.

UNICEFi raporti kohaselt on sõjaline konflikt kasvatanud sugudevahelist vägivalda.

«Meil on andmeid, et üha rohkem esineb naiste ja tüdrukute vastu suunatud vägivalda.  Vägistamised, seksuaalne väärkohtlemine ja naiste röövimine on igapäevane. Seksuaalvägivalda kasutatakse relvana ja selle toimepanijad tunnevad end karistamatutena,» teatas Forsyth.

Lõuna-Sudaan (ametlikult Lõuna-Sudaani Vabariik) on merepiirita riik Aafrika kirdeosas, mis iseseisvus Sudaanist 9. juulil 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles