Taanis elavaid türklasi hoiatatakse gülenistlike koolide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fethullah Gülen
Fethullah Gülen Foto: AFP/SCANPIX

Sajad Taanis elavad türklased on oma lapsed ära võtnud koolidest, mida seostatakse Ankrara viha alla sattunud Fethullah Güleniga, vahendab The Guardian. 

Facebookis ringleb dokument, kus on nimetatud 14 kooli, mida seostatakse Güleniga. Juures on lapsevanematele suunatud tekst, kus seisab «päästke oma lapsed Fethullah Güleni terroriorganisatsiooniga seotud koolidest».

Türgi telekanali TV2 andmetel on nimetatud koolidest ära võetud 366 last. Kopenhaageni lähedal asuvast Hillerodi koolist on direktor Jorgen Skaastrupi sõnul lahkunud 180 õpilast.

Skaastrupi sõnul on vanematega räägitud ja neil ei ole koolis kasutatavate meetodite suhtes pretensioone. Paljud vanemad ütlesid, et põhjuseks olid hoopis sugulastelt saadud hoiatused, mille kohaselt võib peredel kaduda võimalus Türki reisimiseks. Samuti kardetakse, et Türgi riik hakkab nende varasid konfiskeerima.

Nimekirjas olnud koolid kinnitasid, et Güleni ideed inspireerivad neid. Samas öeldi, et otsesed sidemed Güleniga puuduvad.

Skaastrupi sõnul inspireerib Gülen paljusid tema kooli õpetajaid, aga tema ideed ei ole mitte mingit pidi seotud kooli õppekava, eesmärkide ja väärtusega.

Türgi süüdistab 15. juuli riigipöördekatse kavandamises Güleni, kes on ise sellised süüdistused kategooriliselt ümber lükanud. Kümned tuhanded väidetavad Güleni toetajad on arreteeritud või oma töökohtadelt vallandatud.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles