Venezuela teatas suhete "külmutamisest" Paraguayga

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela välisminister Delcy Rodriguez.
Venezuela välisminister Delcy Rodriguez. Foto: Reuters/ScanPix

Venezuela välisminister Delcy Rodriguez mõistis laupäeval hukka Paraguay ametivenna "häbematud ähvardused" ja teatas kahe riigi suhete "täielikust külmutamisest".

Paraguay välisminister Eladio Loizaga teatas reedel, et kavatseb Venezuela presidendi Nicolás Maduro "tiraadide" tõttu loobuda tähtajatult Venezuela pealinna Caracase külastamisest.

"Venezuela ei luba ennast ähvardada ega alistu hirmutamisele nende poolt, kes on valinud rahva asemel impeeriumi teenimise," säutsus Rodriguez vastuseks Paraguay ametivennale.

"(Loizaga) häbematud ähvardused ...solvavad meie iseseisvuse ja vabaduse pärandit," lausus Venezuela esidiplomaat.

Maduro ütles varem sel kuul Paraguay presidendile Horacio Cartesele vihjates, et teda kiusab taga "korrumpeerunud Paraguay oligarh ja narkokaubitseja".

Poliitilise ja majanduskriisi käes vaevlev Venezuela on langenud oma Ladina-Ameerika naaberriikide kriitika alla seoses väidetava suutmatusega täita Ameerika riikide organisatsiooni (OAS) siduvat demokraatiahartat.

Brasiilia süüdistas varem sel nädalal Madurot Venezuelas autoritaarse režiimi kehtestamises.

OAS-i 15 liikmesriiki kutsusid neljapäeval Venezuelat viivitamatult astuma samme takistuste kõrvaldamiseks tagasikutsumisreferendumi teelt, mida opositsioon üritab Maduro vastu algatada.

Opositsiooniline Demokraatliku Ühtsuse Ümarlaud (MUD), kelle kontrolli all on alates jaanuarist Venezuela parlament, süüdistab presidenti toidu- ja tarbekaupade nappuse, elektrikatkestuste, rüüstamiste ja rahutusteni viinud majanduskriisis.

Uuringufirma Venebarometro hiljutine küsitlus näitas, et ligi kaks kolmandikku valijatest hääletaks Maduro tagasikutsumise poolt.

Opositsioon loodab korraldada Maduro tagasikutsumisreferendumi enne 10. jaanuari. Vastasel juhul ei tooks Maduro tagandamine kaasa uusi valimisi ja võim läheks üle asepresident Aristóbulo Istúrizile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles