Itaalia, Saksamaa ja Prantsusmaa liidrid arutavad Euroopa tulevikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ventotene saar
Ventotene saar Foto: SIPA / SCANPIX

Itaalia peaminister Matteo Renzi, Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Francois Hollande kohtuvad täna, et arutada Euroopa Liidu tulevikku pärast Suurbritannia rahva otsust ühendusest lahkuda.

Kohtumine leiab aset kolm nädalat enne Euroopa Liidu mitteametlikku tippkohtumist Bratislavas, mis korraldatakse ilma Suurbritannia osaluseta.

Kolme riigi juhid saavad kokku Itaalias asuval Ventotene saarel.

«Tänase kohtumise esmärgiks on näidata kolme suurima riigi ühtsust, kuid mingisugust eraldi liitu seal ei looda,» ütles Prantsusmaa diplomaatiline allikas uudisteagentuurile Reuters.

Itaalia, Saksamaa ja Prantsusmaa on eriti mures Ungari ja Hollandi olukorra pärast, sest Ungaris kavatsetakse korraldada rahvahääletus Euroopa Liidu sunniviisiliste pagulaskvootide üle ja Hollandis nõutakse brittidele sarnaselt juba referendumit ühendusest lahkumiseks.

Renzi valis Napoli lähedal asuva väikese saare kolme liidri kohtumispaigaks, kuna Ventotene mängis olulist rolli ELi loomise ajaloos, kirjutati Itaalia valitsuse teadaandes.

Saarel asus Teise maailmasõja ajal Itaalia fašistliku valitsuse poliitiliste oponentide vangla ning just seal kirjutasid Ernesto Rossi ja Altiero Spinelli Ventotene manifesti, mida paljud peavad võtmetähtsusega dokumendiks Euroopa ühinemisliikumise jaoks.

1941. aastal kirjutatud manifestis kutsutakse looma Euroopa riikide föderatsioon, mis looks tugeva sideme ja takistaks sõdu.

Renzi ütles juulis, et Brexit oli Euroopa poliitiline lüüasaamine ja äratuskell, mis näitas muutuste vajadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles