Itaalia peaminister: Suurbritannia lahkumine ei hukuta Euroopa Liitu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande, Itaalia peaminister Matteo Renzi ja Saksa kantsler Angela Merkel esmaspäeval Itaalia lennukikandjal Giuseppe Garibaldi
Prantsuse president François Hollande, Itaalia peaminister Matteo Renzi ja Saksa kantsler Angela Merkel esmaspäeval Itaalia lennukikandjal Giuseppe Garibaldi Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Matteo Renzi ütles esmaspäeval, et Suurbritannia lahkumine ei too kaasa Euroopa Liidu lagunemist.

«Paljud arvasid, et EL on Brexiti järel hukule määratud, ent nii see ei ole,» ütles Renzi Itaalia lennukikandjal Giuseppe Garibaldi Saksa kantslerit Angela Merkelit ja Prantsuse presidenti François Hollande'i võõrustades.

«Tahame kirjutada Euroopa ajalukku parema peatükki,» ütles Itaalia valitsusjuht kohtumise kohta, mille eesmärk on arutada EL-i tulevikku Suurbritannia lahkumisotsuse järel.

Renzi sõnul nõuab Euroopa, et kontinendi Brexiti-järgne tulevik keskenduks ühisele kaitsepoliitikale, julgeolekule ja majanduskasvule.

Hollande ütles, et Euroopa liidrid peavad võitlema natsionalistlike kalduvuste vastu ja näitama ühtsust.

Kolm liidrit rääkisid ajakirjanikega enne õhtusööki lennukikandja pardal.

Renzi, Merkel ja Hollande külastasid esmaspäeval Napoli lähistel asuvat Ventotene saart, kus asus Teise maailmasõja ajal Itaalia fašistliku valitsuse poliitiliste vastaste vangla.

Seal kirjutasid Ernesto Rossi ja Altiero Spinelli «Ventotene Manifesti», mida paljud peavad võtmetähtsusega dokumendiks Euroopa ühinemisliikumise jaoks.

1941. aastal kirjutatud manifestis kutsutakse looma Euroopa riikide föderatsioon, mis looks tugeva sideme ja takistaks sõdu.

Liidrid asetasid saarel Spinelli hauale kolm EL-i värvides lillekimpu.

Kohtumise eesmärk on leida ühispositsioonid enne septembri keskpaigas Bratislavas peetavat EL-i tippkohtumist, millest jääb eemale ühendusest lahkuda otsustanud Suurbritannia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles