Johannesburgis tõusis võimule opositsioonierakond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannesburgi uus linnapea Herman Mashaba.
Johannesburgi uus linnapea Herman Mashaba. Foto: Oupa Nkosi M&G

Lõuna-Aafrika Vabariigis kaotas valitsuspartei Aafrika Rahvuskongress (ANC) esmaspäeval esmakordselt pärast apartheidi lõppu võimu riigi majanduskeskuses Johannesburgis, kui linnapeaks valiti opositsioonierakonna Demokraatlik Liit (DA) kandidaat Herman Mashaba.

ANC kaotas reedel võimu ka pealinnas Pretorias, kus meeriks sai Solly Msimanga, kes on samuti paremtsentristlikust opositsioonierakonnast DA.

Kuu alguses korraldatud valimistel sai Nelson Mandela asutatud ANC-le üleriigiliselt osaks viimase 22 aasta halvim häältesaak. Erakond kogus vähem kui 54 protsenti häältest, mida on kaheksa protsenti vähem kui 2011. aastal.

Riigi kuuest suurimast linnast võitis ANC enamuse vaid Durbanis.

DA kontrollib alates eelmisest neljapäevast ka rannikulinna Nelson Mandela Bay, mille meeriks valiti DA kandidaat Athol Trollip. DA valitseb ka Kaplinna, kus asub riigi parlament. Erinevalt munitsipaalvalimistest pole DA parlamendivalimiste tulemusena kunagi võimule pääsenud.

Lõuna-Aafrika Vabariigi kohus andis aprillis hävitava hinnangu prokuratuuri otsusele loobuda rohkem kui 700 korruptsioonisüüdistusest president Jacob Zumale. Korraldati ka presidendi umbusaldushääletus, kuid see kukkus läbi, sest võimuerakonnal oli parlamendis ülekaalukas enamus.

Zuma teine ametiaeg lõpeb 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles