Lähis-Ida osturalli tõstab nisu hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu
Nisu Foto: SCANPIX

Nisuhinnad kerkivad, kuna Egiptust tabanud rahutused on kannustanud teiste teravilja importivate riikide valitsusi ostutempot tõstma.

Toiduinflatsioon on tõusuteel kogu Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ning lisab omalt poolt õli Tuneesiast Egiptusse levinud protestitulle.

See omakorda õhutab nisuimportijaid endale tagavarasid kindlustama, ütles Morgan Stanley vanemanalüütik toorainete alal Hussein Allidina.

«Kui sa oled mõnes neist riikidest ja näed, mis naabritega toimub ning et üheks katalüsaatoriks on olnud kõrge toiduinflatsioon, siis üritad sa hindu alla tõmmata. Ja et seda teha, hakkad sa rohkem importima.

Viimastel nädalatel on paljud selle piirkonna riigid ikka väga suuri tellimusi teinud.»

Egiptus on maailma suurim nisuimportija. Egiptuse «nisuostukomitee» GASC ütles Reutersile, et neil on 10 kuu varud olemas.

Alžeeria ostis möödunud nädalal 800 000 tonni nisu – palju enam kui tavaliselt.

Saudi Araabia teatas, et on otsustanud oma nisuvarusid kahekordistada.

Jordaania on andnud korralduse osta rahvusvaheliselt turult 100 000 tonni nisu, ütles eile Reutersile üks sealne ametnik.

«Tuneesia ülestõusust alates on ostutempo naabermaades ja Lähis-Idas järjest tõusnud,» ütles maaklerfirma RJ O'Brieni asepresident Richard Feltes Chicagost.

Märtsikuise nisu hinnad kerkisid Chicagos 2,5 protsendi võrra 8,46 dollari peale buššelist, puudutades möödunud nädalal püstitatud kahe aasta rekordit.

Pariisis tõusid märtsikuised nisufutuurid 0,4 protsendi jagu 267 euro peale tonnist, mis on kallim kui Chicagos. Feltesi sõnutsi peegeldab see varude hõredat seisu ja tõsiasja, et Euroopa asub Lähis-Idale lähemal.

«Mida närvilisemaks valitsused muutuvad, seda kõrgemale meie turud tõusevad,» ütles ta.

Nisuhinnad on jõulises tõusus alates möödunud aasta suvest, mil Venemaa sajandi suurima põua tõttu ekspordi ära keelas.

Maailma lõikes on nisutagavaradega küll paremad lood kui maisi ja sojaubadega, kuid kuna Kanada ja Austraalia suurtel eksportijatel on probleeme nisu kvaliteediga, võivad tarned lähitulevikus osutuda oodatust nõrgemaks.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles