Medvedev: Venemaa peab oma esimesele presidendile olema tänulik

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Boriss Jeltsini mälestussamba avamisel.
Dmitri Medvedev Boriss Jeltsini mälestussamba avamisel. Foto: SCANPIX

Venemaa peab olema tänulik esimesele presidendile Boriss Jeltsinile, et väga keerulisel ajal riik ei pööranud tagasi muudatuste teelt ja liigub edasi ka praegu.

Selliste sõnadega meenutas Jeltsinit Venemaa praegune president Dmitri Medvedev, kes osales täna Jekaterinburgis Jeltsini mälestusmärgi avamisel, vahendas RIA Novosti.

Medvedevi sõnul on mälestusmärgis kujutatud esimese presidendi parimaid omadusi. «Otsustavus ja tahe – need iseloomustavad seda monumenti,» lisas ta.

«Mulle tundub, et just neid jooni võib tõsta esile ka Vene Föderatsiooni kodanikus Boriss Jeltsinis,» rõhutas praegune riigipea.

Mälestusmärk kujutab endast kümnemeetrist obeliski, mis on valmistatud heledast uurali marmorist. See pandi püsti ärikeskuse Demodov ette, kus sel aastal on plaanis avada Jeltsini-nimeline presidendikeskus.

Medvedevi sõnul on väga hea, et Boriss Jeltsini sünniaastapäeva tähistamine saab hoo sisse just Uuralites, kus kunagi sai alguse Jeltsini kui poliitiku karjäär.

Jeltsini lesk Naina Jeltsina rääkis mälestusmärgi avamisel, «suur osa Boriss Nikolajevitši elust on seotud Sverdlovski ja Jekaterinburgiga». «Nende linnadega on seotud ka meie pere kõige soojemad mälestused. Siin me tutvusime, sõbrunesime, armusime ja pärast elasime koos 50 aastat,» meenutas naine.

Aastatel 1991-1999 Venemaa presidendina töötanud Jeltsin oleks täna saanud 80. aastaseks. Ta sündis 1. veebruaril 1931 Sverdlovski oblastis Butka külas ja suri 23. aprillil 2007. aastal Moskvas.

Venemaa esimeseks presidendiks valiti Jeltsin 12. juunil 1991 ja sel ametikohal töötas ta 31. detsembrini 1999.

2008. aastal anti Jekaterinburgis Jeltsini nimi Uurali riiklikule tehnikaülikoolile ja ühele kesktänavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles