Tubakat smugeldanud Bhutani munk läheb aastateks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bhutani mungad kloostris Paro linnas.
Bhutani mungad kloostris Paro linnas. Foto: SCANPIX

Bhutanis maailma tõenäoliselt kõige karmimat tubakavastast seadust rikkunud buda munk läheb tõenäoliselt viieks aastaks vangi.

Bhutan keelustas aasta alguses tubakatoodete tarbimise ja riiki sissetoomise. Politseile möödunud nädalavahetusel 72 paki närimistubakaga vahele jäänud 24-aastane munk on esimene isik, kellele uue seaduse raames süüdistus esitati, vahendas BBC.

Bhutan tahab saada maailma esimeseks tubakavabaks riigiks. Tubaka müük keelustati tillukeses Aasia riigis juba 2005. aastal. Samuti sai politsei tollal õiguse siseneda inimeste kodudesse, et teha läbiotsimisi tubakatoodete avastamiseks.

Võimud tunnistavad, et tubakatoodete ohjeldamatu sissevool Indiast on müügikeeldu õõnestanud. Salasigarettide import on nii suur, et tubakakeeld ei ole loodetud tulemust toonud.

Suitsetajatel on siiski õigus Bhutani importida kuni 200 sigaretti või 150 grammi muid tubakatooteid kuus, kuid peavad politseile selle kohta ka tollikviitungi esitama.

Närimistubaka enda sõnul Indiast ostnud munk selgitas politseile, et ei olnud uuest seadusest teadlik ja ei hoidnud seepärast kviitungit alles. Politsei seda versiooni aga ei uskunud.

Tubakatoodete smugeldamine on Bhutanis neljanda astme kuritegu, millega kaasneb viieaastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles