ÜRO raport: Süüria režiim ja IS kasutasid keemiarelva (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastal tehtud foto keemiarünnakuga toime tuleku õppusest Süürias.
2013. aastal tehtud foto keemiarünnakuga toime tuleku õppusest Süürias. Foto: SCANPIX

ÜRO juurdlus on välja selgitanud, et president Bashar al-Assadi režiim ja äärmusrühmitus Islamiriik (IS) on kasutanud Süürias keemiarelvi, ütles Prantsuse diplomaat kolmapäeval.

Uurijate kogu raport «väidab selgelt, et Süüria režiim ja Daesh on pannud Süürias toime keemiarünnakuid», ütles Prantsuse ÜRO suursaadiku asetäitja Alexis Lamek ajakirjanikele, kasutades IS-i teist nimekuju.

Lameki sõnul selgub Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) ja ÜRO ühise juurdlusmehhanismi (JIM) raportist, et keemiarünnakud pandi toime 2014. ja 2015. aastal.

Mitu Süüria režiimi keemiarünnakut on tuvastatud, lausus ta.

ÜRO Julgeolekunõukogu asutas JIM-i eelmisel aastal uurimaks üheksat väidetavat keemiarelvade kasutamise juhtumit Süürias aastatel 2014-2015.

Assadi väed korraldasid vähemalt kaks keemiarünnakut ning IS kasutas relvana sinepigaasi, selgub raportist, mida AFP nägi.

Ülejäänud kuuel juhul ÜRO uurijad järeldusteni veel jõudnud ei ole.

Süüria režiim tõotas 2013. aasta septembris USA ja Venemaa vahendusel saavutatud kokkuleppes loovutada oma keemiaarsenali ning demonteerida keemiarelvade tootmisobjektid. Kokkulepe järgnes Süüria režiimi keemiarünnakule Damaskuse eeslinnas, mille järel ähvardas Washington alustada Süüria valitsuse vastu sõjalist karistusaktsiooni.

OPCW teatas jaanuaris Süüria keemiarelvade hävitamise protsessi lõpuleviimisest.

OPCW juht Ahmet Üzümcü ütles mais, et IS-il on olemas keemiarelvade tootmiseks vajalik tehnoloogia, oskusteave ja materjalid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles