Briti võimud: sotsiaalmeediast on saanud Islamiriigi «eluliin»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia parlamendi sisepoliitika komitee arvates pääsevad äärmusrühmitused nagu Islamiriik liiga lihtsalt sotsiaalmeediasse ja kasutavad seda enda huvides ära.

Komitee raporti kohaselt peaksid Facebook, Twitter ja Google takistama ekstremistide sotsiaalmeediateenuste kasutamist, eadstab The Independent.

Briti parlamendikomitee juhi Keith Vazi teatel on Twitterist, Facebookist, Google`ist ja Youtube`ist saamas äärmusrühmituste propagandakanalid ja uute liikmete värbamiskohad, olles samas islamistide jaoks «eluliiniks».

«Suurfirmad nagu Google, Facebook ja Twitter oma hiiglaslike kasumitega ei  tee piisavalt, et ekstremiste takistada. Pigem viitavad globaalse suurfirma staatusele, samas teades, et nende pakutavat kasutavad ka terroristid. Selle tõttu on sotsiaalmeedia muutumas interneti «metsikuks lääneks»,» teatas Vaz.

Briti saadikute arvates peaks politsei küberruumiga rohkem tegelema ja võtma kasutusele küberrelva, mis aitaks internetis ekstremistide tegevust jälgida ja vajadusel sekkuda. See süsteem peaks olema ööpäevaringne ning saadud informatsiooni peaks jagama teiste riikide politsei ja julgeolekuteenistustega.

Briti parlamendikomitee sõnul on ohuks see, et sotsiaalmeediafirmadel on vaid paarsada töötajat, kes sisu jälgivad.

Ühendkuningriigi võimude teatel võitles Süürias ja Iraagis Islamiriigi ridades umbes 800 Briti kodakondsusega isikut, kellest umbes pooled on nüüdseks kodus tagasi. Nende tõttu on Briti saartel terrorismiga seostatatavad rünnakud kasvanud kolmandiku võrra.

Komitee kutsus nimetatud firmasid üles andma neli korda aastas aru, kui palju ekstremistide lehekülgi nad sulgenud on.

Twitter on seda juba teinud, teatades et suletud on 235 000 kontot, mis rikkusid äärmusluse kohta käivaid reegleid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles