Disaineri sõnul on Prantsuse võimude arusaam burkiinidest vale (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mosleminaiste ujumisriietuse burkiinid loonud moedisaineri Aheda Zanetti arvates on Prantsuse võimud sellest ujumiskostüümist valesti aru saanud ja sellest eraldamissümboli teinud.

Möödunud nädalal teatasid mitmed Prantsuse kuurortlinnad, kaasa arvatud suurlinn Cannes, et avalikes randades keelatakse burkiinid, kuna need rikuvad Prantsusmaa sekularismiseadust, edastab The Independent. 

«Prantsuse võimud on brikiinide otstarvet valesti mõistnud, sest see ujumiskosüüm ei ole seotud religiooniga. Seda võivad kanda ükskõik millise usu esindajad ja selle kandmine ei ohusta teisi,» teatas Liibanoni juurtega Zanetti.

Austraalias elav Zanetti disainis keha ja pead katva ujumiskostüümi 2004. aastal eelkõige mosleminaistele, et nad saaksid ujuda ja teisi spordialasid harrastada.

«Burkiini eesmärk oli anda liikumisvabadus ja eneseusk. Selle abil said mosleminaised paremini integreeruda Austraalia ühiskonda,» teatas disainer.

Zanetti sõnul tuli talle üllatusena, et Prantsusmaal hakati burkiinide pärast lamenti lööma, sest Austraalias on see ujumiskostüüm igapäevane nähtus.

«Maailma on tähtsamaid probleeme kui tants burkiinide ümber. Süürias kestab seni sõda ning Itaalias hukkus maavärinas palju inimesi,» teatas moelooja.

Ta lisas, et poliitikud ei peaks ühest riideesemest, mis annab naistele võimaluse oma tervise eest hoolitseda ja sportida, tegema oma poliitilist eesmärki.

Prantsuse võimud keelasid juba 2010. aastal avalikkuses niqab´i  ja burka kandmise, nüüd jõudis järg burkiinide kätte, kuid selle puhul üleriigilist keeldu tõenäoliselt ei kehtestata.

Üle 40 aasta Austraalias elanud Zanetti teatel tekkis tal burkiinide idee, kui ta nägi oma sugulast, kes tahtis sportimiseks panna tavapärase mosleminaiste rõivaste asemel selga midagi kergemat, kuid ei leidnud selliseid rõivaid.

Zanetti sõnul on osa burkiinisid võrdlemisi liibuvad ja neid kannavad treeningutel mitmed naised, kes ei ole moslemid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles