Kosovos avati taas ÜRO kohtuhoone

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajad paigutamas ÜRO embleemi Mitrovicas asuva ÜRO kohtuhoone väravale.
Töötajad paigutamas ÜRO embleemi Mitrovicas asuva ÜRO kohtuhoone väravale. Foto: AP / Scanpix

Kosovo põhjaosas asuvas etniliselt lõhenenud Mitrovica linnas avati täna taas ÜRO hallatav kohtuhoone, mille Kosovo serblased olid märtsis vallutanud.


«Mitrovica põhjaosas asuva kohtu taasavamine on esimene samm selle suunas, mis näitab, et seaduslik võim Kosovos kehtib kõigile,» ütles ÜRO Kosovo-missiooni (UNMIK) juht Lamberto Zannier AFP-le.

Esialgu hakkavad kohtus tööle kaks ÜRO kohtunikku ning samuti kaks süüdistajat, kes «tegelevad ainult edasilükkamatute juhtumitega». Hiljem kaasatakse kohtu töösse ka kohalikke, mis võimaldab vaadata läbi rohkem kriminaaljuhtumeid.

Eile avaldasid tuhanded Kosovo serblased meelt Euroopa Liidu tsiviilmissiooni vastu, mida kriitikud on nimetanud ka «okupatsioonimissiooniks».

ELi Kosovo justiitsmissiooni (EULEX) vastu protestinud inimeste hulgas oli ka neid, kes olid kohtu endised töötajad, kuid jäid oma tööst ilma 1999. aastal, kui Kosovo läks ÜRO administratsiooni alla.

Kosovo serblased vallutasid ÜRO kohtuhoone 17. märtsil, kuu pärast Kosovo juhtkonna ühepoolselt väljakuulutatud iseseisvusdeklaratsiooni. Kokkupõrgetes ÜRO vägede ja serblaste vahel hukkus rahvusvaheliste rahuvalvevägede koosseisus üks Ukraina politseinik ning hinnanguliselt 150 inimest sai vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles