Juno jõudis Jupiterile rekordlähedale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Jupiterist ja Junost.
Kunstniku nägemus Jupiterist ja Junost. Foto: SCANPIX

Ameerika kosmoseagentuuri NASA sond Juno tegi eile ajalugu ning lendas Jupiterile lähemale kui varem ei ükski teine tehiskaaslane – ligi 4200 kilomeetri kaugusele.

Sond kogus planeedi juures andmeid ja saatis Maa suunas pilte. «Oleme orbiidil, kus mitte keegi pole varem olnud, ning need pildid annavad meile gaasihiiglasest täiesti uue perspektiivi,»  lausus Juno meeskonna ülem Scott Bolton. Ta lisas, et agentuur teeb fotod paari päeva jooksul avalikuks.

Esimest korda lähenes Juno Jupiterile eelmisel kuul, pärast ligi viis aastat kestnud teekonda Päikesesüsteemi päritolu tundmaõppimiseks. Sondi järgmiseks sihiks on uurida Jupiteri atmosfääri eri kihte ning määrata selle koostis ja magnetväli.

Oodatakse, et Juno saadab ka infot planeedi palju põnevust tekitanud põhja- ja lõunapooluste kohta. Samuti loodavad teadlased veenduda, kas Jupiter on üdini gaasist või on sellel tahke tuum.

Juno teeb Jupiterist veel 35 lähimöödumist ning selle põhimissioon saab läbi 2018. veebruaris, misjärel lendab sond otse planeedi atmosfääri ning hävib.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles