Mao Zedongi eralennuk pandi müüki

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andy Warholi teos «Mao»
Andy Warholi teos «Mao» Foto: Reuters / Scanpix

Hiina lõunaosas asuva Zhuhai linna kaubanduskeskust haldav ettevõte pani müüki riigi endise kommunistliku liidri Mao Zedongi eralennuki, et teha rohkem ruumi parkimiskohtadele.


«Parkimiskohtade jaoks polnud piisavalt ruumi, mistõttu me otsustasime lennuki maha müüa,» ütles 90ndate lõpus 46-meetrise lennuki soetanud ettevõtte Ridong Groupi esindaja AFP-le.

Lennuk oli üks kolmest Suurbritannia päritolu Trident- tüüpi õhusõidukist, mille Hiina võimud 1969. aastal Pakistanilt ostsid. Mao lennuk teenis riigivõime edasi ka pärast Mao surma 1976. aastal ning läks mahakandmisele alles 80ndatel.

Mao oli tuntud oma autokraatliku ja jõhkra valitsemisstiili poolest ning tema poliitilised kampaaniad nõudsid miljonite inimeste elu. Radikaalne kommunist arendas välja oma nägemuse kommunismist, kus tõsteti talupojad juhtiva revolutsioonilise klassi seisusesse.

Mao pooldas poliitilist maailmavaadet, kus sõda oli vastuolude lahendamise kõrgeim vorm. Ta on saanud kuulsaks oma repliigiga, mille kohaselt «poliitiline võim tuleb püssirauast».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles