Prokurör: maffia tuleb maavärinapiirkonna ülesehitamisest eemal hoida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärinajärgsed koristustööd Amatrice´is
Maavärinajärgsed koristustööd Amatrice´is Foto: SCANPIX

Itaalia juhtiv maffiavastane prokurör Franco Roberti teatas, et maavärinapiirkonna ülesehitamisest tuleb maffia eemal hoida.

Roberti sõnul on kuritegelikud organisatsioonid alates 1980. aasta Irpinia maavärinast imbunud taasülesehitamisega tegelenud firmadesse ja saanud tähtsaid ehituslepinguid, edastab The Guardian.

Napoli-lähedase Irpinia maavärinas hukkus üle 2400 inimese.

Prokurör jätkas, et nüüdse Kesk-Itaalia Amatrice, Accumoli ja Pescara del Tronto maavärinapiirkonna taastamisel tuleb tagada, et kuritegelikud elemendid ei saaks selles osaleda.

«On olemas suur risk, et maavärinajärgne üleehitustöö meelitab kohale krimnaalseid organisatsioone ja maffia näeb selles ärivõimalust,» nentis Roberti.

Varasemast on teadad, et 2009. aasta L´Aquila maavärina järel sai Calabria maffia ´Ndrangheta väidetavalt mitmeid ehituslepinguid. Kohalik ehitusettevõtja Stefano Biasini ja veel kaks ettevõtjat on nüüd kohtu all süüdistusega, et nad aitasid saada kuritegelikul organisatsioonil ehituslepinguid.

Roberti teatel saadi pärast 2009. aasta L´Aquila maavärina järgset ülesehitust õppetund ja sellest on õppust võetud, kuid maffia sekkumise oht ülesehitamisse on jäänud.

Möödunud kolmapäevases Kesk-Itaalia maavärinas kaotas elu 290 inimest ja üle 2600 jäi kodutuks. Viimaste jaoks on püstitatud mitu telklaagrit, kus nad saavad nii süüa, pesta kui ööbida.

Pääste- ja koristustöid on raskendanud sajad järeltõuked, mille tõttu on veel hooneid kokku varisenud. Üks selliseid paiku on maavärinas väga kannatada saanud Amatricest 32 kilomeetri kaigusel olev Montreale.

Paavst Franciscus palvetas maavärinas kannatanute ja lähedasi kaotanute eest ning lubas lähiajal piirkonda külastada.

Itaalia meedia andmetel ei vasta maavärinaohtlikel aladel paljud ehitised, kaasa arvatud koolid, ehitusnõuetele ja selle tõttu on need maavärina tekkides väga ohtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles