Wikileaks: Lipponen edastas USA-le Haloneni ja Putini kohtumise sisu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarja Halonen ja Vladimir Putin
Tarja Halonen ja Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Wikileaksi kaudu tuli ilmsiks esimene tõsine Soomega seotud memo, mille järgi jõudis teave president Tarja Haloneni ja Vene riigipea Vladimir Putini vestlusest Ameerika Ühendriikideni Paavo Lipponeni kaudu.

Vene ajaleht Russki Reporter vahendab 2004. aastal 14. detsembril aset leidnud Haloneni ja Putini kohtumist Peterburis.

Usalduslikuks ja salajaseks nimetatud dokumendi on koostanud Robert Weisberg, kes tollal oli Ameerika Ühendriikide Helsingi saatkonna tähtsuselt teine mees.
Tema raportis on kirjas, et soomlaste väitel näib Putin masendunud, stressis ja murelik.

Dokumendist ilmneb, et ameeriklastest diplomaatide keskseks infoallikaks Helsingis oli Soome parlamendi tollane esimees Lipponen.

Spiiker rääkis Haloneniga viimase kohtumisest Putiniga. Saades aga 17. detsembril 2004 kokku USA suursaadiku Earle I. Mackiga, edastas Lipponen talle oma nägemuse sellest, kuidas kahe riigipea kohtumine oli sujunud.

Lipponen oli rääkinud, et tema hinnangul tunnevad venelased survet piirialadel, eelkõige Baltimaades ja Kaukaasias. Samas oli ta õhutanud ameeriklasi ja Euroopa Liitu hoidma kinni oma põhimõtetest.

Dokumendist ei selgu, kas Halonen oli ise andnud loa või kas ta teadis, et Lipponen räägib tema ja Putini vestluste sisu USA-le edasi.

Raportis on lisaks Lipponenile mainitud infoallikatena Some välisministeeriumi Venemaa osakonna juhti Olli Perheentupat ja Haloneni taustajõududesse kuulunud Jarmo Viinaneni.

Ilta-Sanomat eile Lipponenilt kommentaari ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles