Kerry: USA-l on tõendeid ISi seotusest Bangladeshi rünnakutega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ütles täna, et Ühendriikidel on tõendeid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) seotusest Bangladeshis korraldatud terrorirünnakutega.

«Rääkisime väga avameelselt sellest ja tegime selgeks, et on tõendeid Iraagis ja Süürias tegutseva ISILi sidemetest umbes kaheksa organisatsiooniga üle maailma, kellest üks on Lõuna-Aasias,» ütles Kerry Dhakas pärast kõnelusi Bangladeshi peaministri Sheikh Hasinaga.

«Nad on mingil määral ühenduses mõnede siinsete äärmuslastega. Ütlesime selle selgelt välja ja vaidlusi see ei tekitanud,» ütles Kerry. Hasina valitsus on korduvalt eitanud ISi kohalolekut Bangladeshis.

USA välisministri sõnul oli 1. juuli rünnak Dhaka kohvikule, milles hukkus 20 inimest, meeletus, mille eesmärk oli lõigata külalislahke ühiskond välismaailmast ära.

«Sellised õõvastavad vägivallaaktid on jäine ja valus meeldetuletus sellest, et terrorirühmitused ei austa riigipiire, teiste õigusi ega õigusriiki,» lausus ta.

Kerry kutsus Bangladeshi valitsust seisma terrorismi vastu võideldes vastu kiusatusele lämmatada ühiskondlikku debatti ja suruda maha opositsiooni. «Demokraatia pakub endiselt kõige vastupanuvõimelisemat ja usaldusväärsemat platvormi, mis meil vägivaldse äärmusluse ja terroristide alistamiseks on.»

Bangladeshi politsei lasi paar tundi enne Kerry saabumist maha kaks kohaliku äärmusrühmituse Jamayetul Mujahideen Bangladesh (JMB) liiget, keda kahtlustatakse juulikuises rünnakus.

Relvastatud isikud tungisid 1. juulil Dhakas kohvikusse ja võtsid mitu lääneriikide kodanikku, teiste seas ühe ameeriklase, pantvangi. Hiljem pantvangid tapeti. Rünnaku eest on võtnud vastutuse Islamiriik.

Hasina valitsus on eitanud ISi kohalolekut Bangladeshis ja süüdistanud veresaunas JMBd ja teisi äärmusrühmitusi.

Politsei haarangutes äärmuslaste arvatavatele redupaikadele on surma saanud 26 äärmuslast.

Viimase kolme aasta jooksul on islamiäärmuslased tapnud riigis vähemuste liidreid, ateiste, ilmalikke blogijaid ja õigusaktiviste.

Kriitikute sõnul on Hasina valitsus pisendanud islamiäärmuslusest lähtuvat ohtu ja tegelenud selle asemel oma poliitiliste vastaste mahasurumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles