Kasahstan vahistas 21 terrorirünnakuid kavandanud äärmuslast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani lipp.
Kasahstani lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani võimud on vahistanud 21 äärmusrühmituste liiget, kes kavandasid avalikes kohtades terrorirünnakuid, teatas julgeolekuteenistus täna.

Peamiselt islamiusulise elanikkonnaga Kasahstani julgeolekuteenistus teatas avalduses, et kolme rühmitusse kuuluvad 21 äärmuslast vahistati kahes Venemaaga piirnevas oblastis.

Kesk-Aasia riigi julgeolekuamet nurjas enda sõnul «rünnakud õiguskaitseametnike vastu ja terrorirünnakud avalikes kohtades». Konfiskeeriti relvi, laskemoona, trotüüli ning «äärmuslikke» tekste ja sümboleid, lisas amet.

Kasahstani on sel suvel raputanud kaks ohvriterohket terrorirünnakut, mis on tekitanud kartusi riigi stabiilsuse pärast ning muret seoses võimalike riigisisese radikaliseerumise juhtumitega.

18. juulil ründas relvastatud isik finantspealinnas Almatõs politseijaoskonda ning julgeolekuteenistuste hoonet, tappes kuus inimest. Võimud seostasid ründajat ülikonservatiivse islamivoolu salafismi järgijatega.

5. juunil tapsid relvastatud isikud riigi lääneosas Aktöbe linnas rünnakus relvapoele ja seejärel kaaperdatud bussiga katsel tungida sõjaväebaasi neli tsiviilisikut ja kolm sõdurit.

President Nursultan Nazarbajev nimetas mõlemat rünnakut «terroriaktiks» ning süüdistas Aktöbe vägivallas «välismaalt saadud juhiste järgi» tegutsenud islamiäärmuslasi.

Süürias ja Iraagis on äärmusrühmitustega ühinenud hinnanguliselt 300 kasahhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles