Venezuela külmutas presidendi tagandamisega seoses suhted Brasiiliaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolás Maduro´on veendunud, et USA kavandab vandenõusid kõigi vasakvalitsuste vastu Ladina-Ameerikas.
Venezuela president Nicolás Maduro´on veendunud, et USA kavandab vandenõusid kõigi vasakvalitsuste vastu Ladina-Ameerikas. Foto: HANDOUT/REUTERS

Venezuela teatas kolmapäeval, et kutsub tagasi oma suursaadiku Brasiilias ja külmutab suhted naaberriigiga seoses president Dilma Rousseffi võimult tagandamisega.

Venezuela välisministeerium mõistis presidendi ametist kõrvaldamise hukka ja nimetas seda "parlamendi riigipöördeks".

"Venezuela on otsustanud tagasi kutsuda oma suursaadiku Brasiilias ja külmutada kõik poliitilised ja diplomaatilised suhted valitsusega, mis tekkis selle parlamendi riigipöördega," märgiti välisministeeriumi teadaandes.

Brasiilia presidendiks sai kolmapäeval Michel Temer, kes andis õhtul ametivande. Brasiilia senat tagandas varem päeval ametist president Dilma Rousseffi. Rousseffi süüdistati eelarveaukude katmiseks ebaseaduslike riigilaenude võtmises. Pahameelt riigipea vastu süvendasid ka majandussurutis, poliitiline halvatus ja riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsiooniskandaal.

Venezuela president Nicolás Maduro ähvardas teisipäeval, et ta paneb opositsiooniliidrid vangi, kui need õhutavad vägivallale eelseisvatel meeleavaldustel, millel nõutakse põhiseaduses ette nähtud võimalust korraldada referendum riigipea vabastamiseks ametist.

Maduro süüdistas neljapäevale kavandatud üleriigiliste protestide eel opositsioonijuhte "terroristliku riigipöörde" kavandamises tema vastu.

Ta väitis, et USA kavandab vandenõusid kõigi vasakvalitsuste vastu Ladina-Ameerikas.

"Oht tuleb otse Ameerika imperialismilt," sõnas ta ning rõhutas, et riigipöördekatse tuleb armuta maha suruda.

Uuringufirma Venebarometro hiljutine küsitlus näitas, et ligi kaks kolmandikku Venezuela valijatest hääletaks Maduro tagasikutsumise poolt.

Opositsioon loodab korraldada Maduro tagasikutsumisreferendumi enne 10. jaanuari. Vastasel juhul ei tooks Maduro tagandamine kaasa uusi valimisi ja võim läheks üle asepresident Aristóbulo Istúrizile.

Opositsiooniline Demokraatliku Ühtsuse Ümarlaud (MUD), kelle kontrolli all on alates jaanuarist Venezuela parlament, süüdistab presidenti toidu- ja tarbekaupade nappuse, elektrikatkestuste, rüüstamiste ja rahutusteni viinud majanduskriisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles