Hispaania peaminister kaotas parlamendi usaldushääletuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy parlamendidebatil.
Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy parlamendidebatil. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS

Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy kaotas kolmapäeval ootuspäraselt parlamendi usaldushääletuse.

Rajoy uut valitsust toetas 170 rahvaesindajat ehk puudu jäi kuus häält.

Valimistulemus tähendab seda, et poliitiline kriisi Hispaanias jätkub. Riigis pole olnud toimuvat valitsust kaheksa kuu jooksul.

Rajoy kutsus teisipäeval seadusandjaid toetama tema teist ametiaega. Selleks vajas ta 350-kohalises parlamendis absoluutset enamust, millest tal on aga kuus häält puudu. Rahvaparteil on parlamendis 137 liiget ja teda toetasid ka erakonna Ciudadanos liikmed ja Kanaari saartelt parlamenti valitud rahvuslane - kokku 33 rahvaesindajat.

Rajoyl on veel reedel teine võimalus. Siis vajab ta lihthäälteenamust. Kõigest hoolimata ei tundu tal võiduvõimalust olevat.

Kui järgneva kahe kuuga valitsust ei moodustata, siis saadetakse parlament taas laiali ja tulevad kolmandad valimised aasta jooksul. Pole võimatu, et valimised peetakse 25. detsembril.

Hispaania Sotsialistliku Töölispartei (PSOE) liider Pedro Sanchez ründas parlamendidebatis Rajoy valitsuse tegevust alates 2011. aastast ja kinnitas, et tema erakond ei hakka iial toetama PP-d, kes on tema hinnangul süüdi suures tööpuuduses, poliitilises korruptsioonis ning hiljutises haridus- ja tervishoiukulutuste kärpimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles