Kelam: kas EL ei kaitse kristlikke vähemusi väljaspool Euroopat?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Postimees

Euroopa Parlamenti kuuluv Eesti saadik Tunne Kelam leiab, et Euroopa Ülemkogu suutmatus õigeaegselt reageerida Egiptuse sündmustele loob paratamatult mulje, et traditsiooniliste kristlike vähemuste kaitsmine väljaspool Euroopat ei ole Euroopa Liidu prioriteediks.

Euroopa Ülemkogu ettevalmistusi käsitleval debatil tõstatas Tunne Kelam ka teema kristlaste olukorrast, vahendas Kelami pressiesindaja.

«On kahetsusväärne, et Euroopa Liidu välisministrid ei suutnud kokku leppida selles, et selgelt hukka mõista islamiäärmuslaste rünnakud kristlaste vastu Egiptuses ja Iraagis. Euroopa Parlament võttis juba kaks nädalat tagasi selle dramaatilise probleemi suhtes tugeva ja ühtse seisukoha.»

«Euroopa Ülemkogu suutmatus õigeaegselt reageerida loob paratamatult mulje, et traditsiooniliste kristlike vähemuste kaitsmine väljaspool Euroopat ei ole Euroopa Liidu prioriteediks,» rõhutas Tunne Kelam.

Kelam taotleb võrdsete konkurentsitingimuste loomist elektrienergiatootjatele

Europarlamendis Euroopa Rahvapartei (ERP) fraktsiooni kuuluv Tunne Kelam toetab Angela Merkeli pakutud ideed Euroopa konkurentsivõime
paktist.

«Selle eesmärgi saavutamiseks on vaja tugevdada Euroopa Liidu ühispoliitikaid,» ütles Tunne Kelam täna 4. veebruari Euroopa Ülemkogu energia tippkohtumise ettevalmistusi käsitleval arutelul Euroopa Parlamendis.

Eesti saadiku sõnul on eriti vajalik luua täielikult integreeritud Euroopa energiaturg aastaks 2015.

«Kas võib loota, et nelja aastaga lakkavad Eesti, Läti ja Leedu olemast isoleeritud saared, kui kõne all on gaasitarned?» pöördus Kelam Euroopa Komisjoni ja eesistujariigi Ungari esindaja poole.

«Ootame Ungari eesistumisest tõelist läbimurret, mis puudutab Euroopa integreeritud gaasi-, nafta- ja elektrivõrgustike infrastruktuuri arendamist ning Baltikumist alates Aadria ja Musta mereni vastastikuste ühenduste loomist,» ütles Kelam.

«Pöördun Nõukogu poole palvega kaitsta kohalikku säästvat elektritootmist. Energiavarustuskindluse suurendamiseks peavad Nõukogu ja Komisjon looma võrdsed konkurentsitingimused nii Euroopa Liidu sisestele kui ka välistele tootjatele,» ütles Kelam.

Eesti saadik pidas samuti oluliseks, et elektrienergia sektori süsinikdioksiidi leketega tegeletaks Euroopa Liidu tasandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles