Venezuelas toimusid suured meeleavaldused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venezuela linnade tänavaid täitsid neljapäeval meeleavaldajad, kes panevad proovile valitsuse jõu vastasseisus president Nicolás Maduro tagandamiseks referendumit nõudva opositsiooniga.

Venezuela pealinnas Caracases osales neljapäeval presidendivastasel meeleavaldusel umbes miljon inimest, hindas opositsioon.

«President Nicolas Maduro lahkumist nõudsid umbes 950 000 - 1,1 miljonit inimest,» kinnitas opositsiooniliider Jesus Torrealba.

Pealinna Caracase idaosas marssisid rongkäigus sajad tuhanded valgesse riietunud protestijad loosungitega «Muutusi ja kohe!». Opositsioon on nimetanud aktsiooni Caracase ülevõtmiseks.

Kesklinna on kavandatud valitsust toetav meeleavaldus.

Venezuelas on kehvad ajad: veel mõne aja eest rikkas naftariigis on puudus toiduainetest ja ravimitest, lokkab vägivald ja aset leiavad rüüstamised.

«See meeleavaldus tähistab Venezuela jaoks suunamuutust,» ütles opositsiooni toetav 32-aastane naftatööline. «Täna me näitame, et referendum peab toimuma sel aastal, sest inimesed nõuavad seda tungivalt.»

Meeleavaldajatel hoiab silma peal mitusada sõdurit ja soomusautodega politsei.

Opositsioonijuhid loodavad tuua tänavatele sadu tuhandeid inimesi, et nõuda rahvahääletust Maduro tagandamiseks, mille vastu president kõigest jõust puikleb, ehkki seda lubab põhiseadus.

«Kogu Venezuela tuleb välja õiguse eest hääletada,» ütles opositsioonikoalitsiooni Demokraatlik Ühtsuse Ümarlaud (MUD) esimees Jesús Torrealba.

Opositsioon, kelle kontrolli all on alates jaanuarist parlament, loodab korraldada Maduro tagasikutsumisreferendumi enne 10. jaanuari. Vastasel juhul ei tooks Maduro tagandamine kaasa uusi valimisi ja võim läheks üle asepresident Aristóbulo Istúrizile.

Riiklik valimisnõukogu (CNE) on kiitnud heaks opositsiooni kaks esimest referendumi korraldamiseks vajalikku petitsiooni. Augusti algul ütlesid valimisametnikud aga, et otsustavat sammu referendumi korraldamiseks - nelja miljoni allkirja kogumine tagasikutsumispetitsioonile - ei ole võimalik õigeks ajaks läbi viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles