Türgi presidendi sõnul pole kurdiväed tagasi tõmbunud (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
YPG võitlejad augustikuus Hasakas.
YPG võitlejad augustikuus Hasakas. Foto: RODI SAID/REUTERS

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lükkas reedel tagasi väited nagu oleksid kurdiväed tagasi tõmbunud Eufrati jõest itta.

"See ei pea paika. Igasugused inimesed väidavad praegu, et nad on seda teinud, kuid ma kinnitan, et nii see pole," ütles Erdoğan Ankara Esenboga lennuväljal tehtud pöördumises.

"Me ei kavatse lubada terrorikoridori loomist meie lõunapiirile Süüriaga. Me lihtsalt ei luba seda," ähvardas president.

USA toetatud kurdi väed Süüria põhjaosas on kõik liikunud Eufrati jõest itta, ütles esmaspäeval Ühendriikide kaitseametnik, kommenteerides sammu, mis peaks Washingtoni hinnangul vähendama vastasseisu tema partnerjõudude vahel.

"Kogu YPG on liikunud Eufratist itta," lausus ametnik, viidates kurdi võitlejatele, kes on teinud tihedat koostööd USA nõunikega võitluses äärmusrühmituse Islamiriik vastu.

Ta tunnistas samas, et mõned kurdid võivad endiselt olla Eufratist läänes, ent need ei ole osa kurdide rahvakaitseüksustest.

Türgi relvajõudude operatsiooni üks peaeesmärke Süürias on takistada kurdi omakaitsejõudude kontroll all oleva koridori loomist Iraagist Vahemere rannikule, teatas esmaspäeval asepeaminister Numan Kurtulmuş.

Türgi relvajõudude operatsiooni eesmärk on puhastada piirkond äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalastest ja takistada Rahvakaitseüksustel (YPG) Süüriat läbiva koridori loomist, ütles asepeaminister telekanali NTV teatel.

"Kui see juhtub, tähendab see Süüria lõhestamist," hoiatas Kurtulmuş.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles