Kairo vägivallas on hukkunud neli inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairo Tahriri väljakul vigastada saanu
Kairo Tahriri väljakul vigastada saanu Foto: SCANPIX

Egiptuse presidendi Hosni Mubaraki pooldajad avasid Kairos meeleavaldajate pihta tule.

Haiglate andmetel neli inimest hukkus ja umbes 13 sai haavata, vahendab Reuters telekanal Arabiyat.

Kairos on olukord jätkuvalt kriitiline, öö jooksul ja hommikul on tulistatud.

Uudiskanali al-Jazeera andmetel on meeleavaldajaid rünnanutel lisaks relvadele ka süütevedelikuga pudelid.

Armee esialgu ei sekkunud, tankid jõudsid sündmuspaigale mitu tundi pärast tulistamise algust.

Pealtnägijate kinnitusel on Kairo Tahriri väljakule kogunenud meeleavaldajatel relvadeks vaid kepid ja kivid. Praeguse valitsuse vastu mässajate seas on ka lapsi.

USA välisminister Hillary Clinton nimetas Egiptuse asepresidendile Omar Suleimanile tehtud telefonikõnes sealset vägivalda šokeerivaks.

Valitsusvastased plaanivad jätkata meeleavaldusi seni, kuni president tagasi astub.

Võimude teatel sai selle nädala kolmapäeval Egiptuses toimunud kokkupõrgetes vigastada 600  inimest, kuid välisallikate andmetel ulatub vigastad saanute arv 1500.

Osa kannatanutest oli väga kriitilises seisus, vähem kannatanutele andsid parameedikud mässupaiga lähistel esmaabi. Enamik neist oli vigastusi saanud kivide ja pudelite tõttu.

Egiptuse asepresident Omar Suleiman nõudis, et mässajad laiali läheksid ning erinevad grupeerinud alustaksid läbirääkimisi.

Mässupaigaks oleva Tahriri väljaku juures on ka kuulus Egiptuse muuseum. Muuseumi töötajate sõnul kukkus osa Mubaraki pooldajate loobitud kive ja süütevedelikuga pudeleid ka muuseumi aeda. Muuseum kannatada ei saanud.

Egiptuse meeleavaldus muutus vägivaldseks pärast seda, kui Hosni Mubarak teatas telekõnes, et ta jätkab presidendina kuni sügiseste valimisteni.

Egiptuses said meeleavaldused alguse umbes nädal tagasi. Selle nädala teisipäeval kogunes Kairo Tahriri väljakule ligi miljoni inimest, kes nõudsid presidendi tagasiastumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles