Vabariiklaste katse tühistada Obama tervishoiureform luhtus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senati vabariiklaste liider Mitch McConnell pärast tervishoiuhääletuse läbikukkumist.
Senati vabariiklaste liider Mitch McConnell pärast tervishoiuhääletuse läbikukkumist. Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste valimislubadus tühistada vähem kui aasta eest vastu võetud tervishoiureform nurjus eile senatis. Nüüd võtab küsimuses lõpliku seisukoha ilmselt ülemkohus.

Kui vabariiklaste kontrolli all olev esindajatekoda hääletas reformi tühistamise poolt juba jaanuaris, siis senatis, kus demokraadid napilt enamuses on, sai ettepanek eile 47 poolt- ja 51 vastuhäält, vahendas AP. Kõik poolthääled tulid vabariiklaste leerist.

Vabariiklased tunnistasid juba enne hääletust, et nende eesmärk kukub läbi, samas on nad rahul sellega, et sundisid demokraate taas võtma seisukoha ameeriklasi lõhestavas küsimuses, mis võib mängida suurt rolli tuleva aasta valimistel.

Kuna vabariiklased väidavad, et tervishoiureform on põhiseadusvastane, eeldavad analüütikud, et vastuolu peab lahendama ülemkohus, mille seisukohta on võimatu ette ennustada. Üks senaator ongi juba lubanud asja kiiresti ülemkohtusse anda.

Kaks föderaalkohtunikku on varem otsustanud, et mullu märtsis Obama poolt alla kirjutatud seadus on kas osaliselt või täielikult põhiseadusvastane. Nad toovad põhjuseks seaduses sisalduva nõudmise (individual mandate), et eraisikud peavad endale ostma ravikindlustuse või maksma vastasel juhul trahvi. Kaks teist kohtunikku on seaduse aga juriidiliselt õigeks tunnistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles