Brasiilia tagandatud president lubas võitlust jätkata

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia ametist tagandatud president Dilma Rousseff.
Brasiilia ametist tagandatud president Dilma Rousseff. Foto: AP/Scanpix

Brasiilia tagandatud president Dilma Rousseff ütles reedel, et lahkub järgmisel nädalal presidendi residentsist, ent jätkab võitlust oma järeltulija Michel Temeri vastu kodulinnast Porto Alegrest.

Brasiilia senat mõistis kolmapäeval häältega 61 poolt ja 20 vastu Rousseffi süüdi eelarvega manipuleerimises ja tagandas ta ametist. Uueks presidendiks vannutati senine asepresident Temer.

Neljapäeval esitas Rousseffi kaitsja ülemkohtule senati otsuse tühistamiseks hagi.

Endine president peab lahkuma pealinnas Brasilias asuvast presidendi Alvorada residentsist kuu aja jooksul.

Rousseff kordas esimesel ametist tagandamise järgsel pressikonverentsil, et Temer juhtis teda presidendiametist kõrvaldades "riigipööret".

"Ma ei jää Brasiliasse. Lähen Porto Alegresse...järgmise nädalal algul," ütles Rousseff välisajakirjanikele. "Koos minuga oli kohtu all demokraatia. Kahjuks me kaotasime," lausus ta.

Rousseff avaldas lootust, et üheskoos õnnestub Brasiilias demokraatia taastada. "Loodan, et suudame tagada, et seda ei juhtu enam kunagi," sõnas ta enda tagandamisele viidates.

Rousseffit süüdistati eelarveaukude katmiseks ebaseaduslike riigilaenude võtmises. Pahameelt riigipea vastu süvendavad ka majandussurutis, poliitiline halvatus ja riikliku naftafirmaga Petrobras seotud korruptsiooniskandaal.

Brasiilia esimese naispresidendi tagandamine tegi lõpu vasakpoolse Töölispartei 13 aastat kestnud võimuperioodile. Parempoolne Temer juhib Brasiiliat 2018. aasta presidendivalimisteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles