NASA avaldas esimesed fotod Jupiteri põhja- ja lõunapoolusest (3)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juno peauurija Scott Brown.
Juno peauurija Scott Brown. Foto: AP/Scanpix

USA kosmoseagentuur (NASA) avaldas reedel esimesed fotod Jupiteri põhja- ja lõunapoolusest ning lõunapooluse virmalistest, mille võttis esmakordsel möödumisel planeedist üles kosmoselaev Juno.

Jupiteri orbiidil tiirlev Juno jõudis 27. augustil kuuetunnise teekonna jooksul Jupiteri põhjapoolusest lõunapooluseni planeedist 4200 kilomeetri kaugusele.

"See paistab kui midagi, mille sarnast me pole kunagi näinud ega ette kujutanud," ütles Juno peauurija Scott Bolton San Antonio asuvast Edela Uurimisinstituudist (Southwestern Research Institute).

Kõrge kvaliteediga fotod tegi planeedist kaamera nimega "JunoCam", mis on üks üheksast Juno pardal olevast seadeldisest. Juno saatis juhtimiskeskusesse esimesed infrapuna lähivõtted Jupiteri põhja- ja lõunapoolustest.

"Meie Päikesesüsteemi suurim planeet on tõeliselt unikaalne. Meil on võimalus veel 36 tiiru käigus uurida, kui unikaalne see tegelikult on," sõnas ta.

"Esimesed infrapunavaated Jupiteri põhja- ja lõunapoolustele toovad välja soojad ja kuumad laigud, mida ei ole kunagi varem nähtud," ütles Roomas asuva Instituto di Astrofisica e Planetologia Spaziali professor Alberto Adriani.

"Kuigi me teadsime, et esimesed infrapunavaated Jupiteri lõunapoolusele võivad paljastada planeedi lõunavalguse, olime me seda esmakordselt nähes hämmingus," sõnas ta.

Juno jõudis Jupiteri orbiidile pärast viieaastast, 2,7 miljardi kilomeetri pikkust teekonda 4. juulil. Lähenemise ajal lülitati ettevaatusabinõuna välja kosmoseaparaadi kaamera ja muud instrumendid. Need lülitati taas sisse mitu päeva hiljem.

Jupiter on viies planeet Päikese poolt lugedes ning selle atmosfäär koosneb vesinikust ja heeliumist.

Juno jääb Jupiteri orbiidile tiirlema 20 kuuks, teeb selle aja jooksul 37 tiiru ümber planeedi ning sellele üha lähenedes peaks 2018. aastal ära põlema.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles