Filipiinide president kuulutas riigis välja "seadusetuse olukorra"

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide president Rodrigo Duterte.
Filipiinide president Rodrigo Duterte. Foto: Reuters / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte kuulutas laupäeval pärast 14 inimese hukkumist islamiäärmuslaste õhitud pommi plahvatuses oma kodulinnas välja "seadusetuse olukorra", mis annab sõjaväele lisavolitused.

Davaos reedeõhtuse rünnaku, milles sai viga 67 inimest, tagajärgi inspekteerinud Duterte ütles, et deklaratsioon ei tähenda sõjaseisukorra väljakuulutamist, ent lubab paigutada linnakeskustesse sõdureid, et toetada politseid kontrollpunktide püstitamisel ja aidata läbi viia rohkem patrulle.

"Me käsitleme seda politseilise küsimusena terrorismist," ütles Duterte.

Islamistliku äärmusrühmituse Abu Sayyaf pressiesindaja Abu Rami võttis Davao Ateneo ülikooli ja viie tärni hotelli juures korraldatud plahvatuse eest vastutuse.

Duterte sõnul uurivad võimud ka teisi võimalikke rünnaku toimepanijaid, nagu narkosündikaadid, kelle president on uimastitevastases kampaanias sihikule võtnud.

Duterte oli enne mais presidendiks valimist kaks aastakümmet Davao linnapea. Davao on Filipiinide lõunaosa suurim linn.

Abu Sayyaf on väiksearvuline, ent äärmiselt ohtlik sissirühmitus, mis on vandunud truudust äärmusrühmitusele Islamiriik (IS).

Duterte andis eelmisel nädalal käsu suurpealetungiks Abu Sayyafile selle tugipunktis Jolo saarel. Esmaspäeval sai kokkupõrgetes Abu Sayyafiga surma 15 Filipiini sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles