Hongkongis toimuvad pühapäeval parlamendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radikaalsed aktivistid Hongkongis valimiskampaania kõnekoosolekul
Radikaalsed aktivistid Hongkongis valimiskampaania kõnekoosolekul Foto: AP/Scanpix

Pühapäeval toimuvad Hongkongis valimised, kus esmakordselt kandideerivad ka noored iseseisvusaktivistid, kes soovivad täielikku lahkulöömist Hiina ülemvõimust.

Valimised toimuvad ajal, mil mõned poolautonoomse linna kodanikud on üha rohkem mures, et Peking tugevdab enda haaret Hongkongi üle nii poliitikas, meedias kui hariduses.

Mõned noored aktivistid nõuavad täielikku iseseisvust, teised aga võimalust korraldada referendum, milles hongkonglased saaksid enda tuleviku üle otsustada.

Kõige äärmuslikumad iseseisvuse toetajad, kelle tegevust on Peking ja Hongkongi ametivõimud illegaalseks pidanud, ei saa pühapäevastel valimistel kandideerida. Aktivistid on seda otsust nimetanud poliitiliseks tsensuuriks.

Vähestele kandideerijatele oleks valimisvõit siiski suur pööre, mis tõstaks alles toetust kasvatava liikumise võimu. Küsitlused näitavad, et mõned iseseisvuslased võivad valituks osutuda, ent kohaliku parlamendi jõudude tasakaalu see ilmselt ei muuda.

Pühapäeval saavad hongkonglased valida Seadusandliku Nõukogu 70 kohale 40 inimest. Ülejäänud 30 valivad erihuvisid, näiteks ärisektorit esindavad väikesed valijagrupid. Need kohad võidavad tõenäoliselt Pekingit toetavad kandidaadid.

Demokraatia pooldajad loodavad, et neil õnnestub Hongkongi parlamendis saada jätkuvalt piisavalt kohti, et blokeerida olulisi seadusi, mille vastuvõtmiseks on vaja kahekolmandikulist häälteenamust.

Kui demokraatlikud jõud peaksid kaotama vaid neli kohta, siis kaotaksid nad vetovõimaluse, mis tähendab, et paralament oleks veelgi enam Pekingi poole kaldu.

Noori iseseisvuslasi saatev kära võib aga vähendada traditsiooniliste juba kaua tegutsenud demokraatiat pooldavate jõudude toetust ning neilt hääli ära võtta.

Valimiste eelõhtul loobusid viis demokraati kandideerimast, et suurendada kõige suuremate võiduvõimalustega kandidaatide häältesaaki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles