Analüütikud: rahutused võivad levida Süüriasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria protestijad Damaskuses mälestamas Egiptuses tapetud meeleavaldajaid. Araabiakeelsetel plakatitel seisab "Jah vabadusele" ja "Ei Egiptuse noorte tapmisele".
Süüria protestijad Damaskuses mälestamas Egiptuses tapetud meeleavaldajaid. Araabiakeelsetel plakatitel seisab "Jah vabadusele" ja "Ei Egiptuse noorte tapmisele". Foto: SCANPIX

Araabia maailmas diktaatorite vastu puhkenud protestid võivad analüütikute sõnul järgmisena levida Süüriasse, kus Baathi partei on võimul olnud ligi 50 aastat.

«Ükski araabia maa ei ole immuunne. Nendel pretsedenditutel opositsiooniliikumistel on oma nõudmised. Neid häirivad absoluutne võim ja demokraatia puudumine,» ütles Riad Qahwaji Lähis-Ida ja Pärsia lahe sõjalise analüüsi instituudist AFP-le. «Need rahvaliikumised võtavad võimust tänu internetile, Facebookile, Twitterile, iPadile, inspireerides naaberriike.»

Süüria aktivistid kavatsevad homme pärast moslemite iganädalast palvust korraldada Egiptuse eeskujul «vihapäeva». Üritust reklaamitakse Facebookis, mis on Süürias keelatud, kuid millele pääseb proxy'de abil hõlpsasti ligi.

Üks grupp Facebookis kutsub Süürias toetama rahumeelset revolutsiooni, mis teeks lõpu «monokraatiale, korruptsioonile ja türanniale». Praeguseks on see kogunud üle 8000 toetaja.

Sorbonne'i ülikooli professor Burhan Ghalioun ennustab, et Tuneesiast ja Egiptusest alguse saanud mäss raputab kogu araabia maailma ning Süüria ei jää sellest puutumata.

«Araabia maailm tühjendatakse oma diktaatoritest,» ütles ta.

Rahvas nõuab Ghaliouni sõnul järjest tugevamalt vabu valimisi ning tahab kukutada režiimid, mis toetuvad inimesi represseerivatele eriteenistustele.

Baathi partei on Süürias võimul olnud 1963. aastast, mil seoses eriolukorraga keelati kõik opositsioonirühmitused.

2000. aastal Süüria presidendiks saanud Bashar al-Assad ütles esmaspäeval intervjuus Wall Street Journalile, et tema riigis ei ole samasuguseid sotsiaalprobleeme nagu Tuneesias ja Egiptuses. Samas elab Süürias vaesuses 14 protsenti rahvast ja töötust hinnatakse 20 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles