Lõuna-Sudaani president nõustus täiendavate rahuvalvejõududega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir kohtumisel ÜRO Julgeolekunõukogu delegatsiooniga.
Lõuna-Sudaani president Salva Kiir kohtumisel ÜRO Julgeolekunõukogu delegatsiooniga. Foto: CHARLES ATIKI LOMODONG/AFP

Lõuna-Sudaani president Salva Kiir nõustus regionaalsete "kaitsejõudude" saatmisega riiki, et tugevdada ÜRO rahuvalvemissiooni, teatasid maailmaorganisatsioon ja Lõuna-Sudaani valitsus pühapäeval ühisavalduses.

"Rahvusliku ühtsuse üleminekuvalitsus andis oma nõusoleku regionaalsete vägede lähetamisele," märgiti avalduses, mille luges meediale ette Lõuna-Sudaani valitsuse liige Martin Elia Lomoro.

Julgeolekunõukogu 15 liikmesriigi suursaadikud kohtusid Lõuna-Sudaani pealinnas Jubas presidendi ja valitsuse liikmetega ning avaldasid üksmeelselt soovi, et Lõuna-Sudaan võtaks vastu täiendavalt 4000 võõrsõdurit, kes täiendaksid 13 000-mehelist rahuvalvemissiooni UNMISS.

Üks suursaadik ütles AFP-le, et Lõuna-Sudaani ministrid "tundusid olema üllatunud nähes, et Julgeolekunõukogu rääkis ühel häälel."

Juulis president Salva Kiiri ja endise mässuliste liidri Riek Machari toetajate vaheline puhkenud uus vägivallalaine suurendas kartusi, et eelmisel aastal sõlmitud habras relvarahu võib katkeda.

Lõuna-Sudaan lükkas veel augustis tagasi USA ettepaneku ÜRO Julgeolekunõukogule saata riiki täiendavad rahuvalvejõud, väites, et see "õõnestaks märkimisväärselt" riigi suveräänsust.

Mässuliste liider ja endine asepresident Machar pages lahingute ajal pealinnast ning lubas naasta alles siis, kui rahuvalvajad on Juba enda kontrolli alla võtnud.

Sudaani on Lõuna-Sudaanist vägivalla eest põgenenud rohkem kui 240 000 inimest, teatas augusti lõpupäevil ÜRO.  Põgenikud on saabunud pideva voona alates 2013. aasta detsembrist, mil riigis puhkes taas kodusõda. Peale Sudaani põgenetakse ka teistesse naaberriikidesse.

ÜRO põgenikeagentuuri hinnangul on Lõuna-Sudaani konflikti tagajärjel kodudest olnud sunnitud lahkuma umbes kaks miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles