AFP: Afganistani üleandmist takistavad ropendamine ja narkootikumid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani sõdur.
Afgaani sõdur. Foto: SCANPIX

Ropendamine ühelt poolelt ja kanepisuitsetamine teiselt poolelt on suurimad kultuurierinevuslikud takistused, mis raskendavad Afganistani armee väljaõpetamist tasemele, kus nad võiksid oma riigi julgeoleku tagamise NATO-lt 2014. aastaks üle võtta, kirjutab uudistevõrk AFP.

AFP korrespondendi lugu põhineb probleemidel, mida ta täheldas kohtudes afgaani sõdurite ja neid välja õpetavate ameeriklastega Lõuna-Afganistanis Kandahari provintsis.

«Vandumine tekitab suuri probleeme ja ärritab paljusid inimesi,» kaebas AFP-le 21-aastane Kandahari provintsis Zharis teeniv afgaani sõdur Munawar. «Kõige hullem on «motherfucker» – see tekitab rohkelt pingeid, sest ameeriklased pöörduvad tihti niimoodi meie poole.»

Anonüümselt rääkinud USA seersant jutustas samas sellest, kuidas ühel päeval baasi naastes tabas teda tuli kanepist pilves afgaani sõduri relvast. «Üks meie tüüp tema kõrval karjus, et ta lõpetaks, kuid tema jätkas tulistamist nagu hullumeelne,» kirjeldas ameeriklane.

AFP ajakirjanik ise sattus tunnistajaks juhtumile, kus USA leitnant Andrew Frazier keelas afgaani sõduril patrulli ajal kanepit suitsetada. «Fuck you!» naeris afgaan talle näkku. Baasi naastes kaebas Frazier afgaanide komandörile tolle sitakotisõdurite üle – patrullis kanepit suitsetanu saadeti armeest ära.

Möödunud kuul laskis USA merejalaväelane Lõuna-Afganistanis maha kohaliku politseiniku, kes ameeriklase sõnul oli teda ähvardanud. Kolm päeva pärast mainitud intsidenti sai üks Itaalia sõdur surma ja veel üks viga afgaani sõduri kuulidest.

Kuigi narkootikumid on ka Afganistani armees (ANAs) keelatud, kinnitavad nii NATO väed kui ka afgaanid ise, et ANAs paljud siiski keelatud aineid pruugivad. «Kui ma neid ei tarbiks, kakleksin teiste sõduritega kaks korda päevas. See lõõgastab mind,» rääkis eelmainitud Munawar.

Nii USA kui Afganistani kõrgemad sõjaväelased kinnitavad samas, et narkootikumide tarbimise eest saavad ka afgaanid aina tihemini karistada. «ANPis (Afganistani politseis) tegeletakse narkootikumidega palju rohkem kui ANAs,» väitis USA kolonelleitnant David Flynn.

NATO ja nende juhendatavate afgaanide vahel tekitavad Flynni sõnul kultuuriprobleeme ka sellised küsimused nagu keelebarjäär ja erinevad elamisnormid, näiteks afgaanide arusaam kellaaegadest.

AFP lisas, et paljud USA sõdurid on afgaanide suhtes siiski üsna tolerantsed, tuues välja, et kohalikud on palju sagedamini eesliinil kui nemad.

«Mõnikord on see masendav. Neil on tohutud logistilised probleemid. Nad räägivad patrullis olles tihti telefoniga,» kirjeldas kapten Daniel Rowland. «Tuleb endale pidevalt meenutada, et ANA sõdur on lahingutsoonis kolm kuni viis aastat, samas kui meie läheme pärast aastat tagasi.»

«Ameeriklased üritavad meid austada ja meie neid ka. Nad õpetavad meile paljusid asju – kuidas kasutada raadiot, korraldada missiooni või patrulli,» ütles ka viis aastat teeninud ANA seersant Khan Pacha.

Söögikordade ajal baasis eri rahvustest sõdurid siiski samas lauas ei istu, märgib AFP. «Süüa koos hajidega (ameeriklaste slängisõna afgaanide kohta – toim)? Ma ei taha haigeks jääda,» kommenteeris küsimust üks USA sõdur.

Vastumeelsust ameeriklastega ühes lauas istumise suhtes väljendas ka afgaan: «Ameerika toit on kohutav. Ja igal juhul ei saaks me üksteisest tõlgita aru.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles