Antonov: Venemaa ootab NATO-lt vastust usaldusmeetmete ettepanekule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennuk Su-27
Vene sõjalennuk Su-27 Foto: SCANPIX

Moskva ootab NATO-lt ametlikku vastust usaldusmeetmete suurendamise ettepanekule, sh pakkumisele, et Läänemere kohal lennataks sisselülitatud transponderitega, ütles Vene asekaitseminister Anatoli Antonov.

«Kahjuks ei ole me seni ametlikke vastuseid saanud. Meiega vesteldakse mögafon-diplomaatia abil. Vastused on valdavalt eitavad,» ütles Antonov esmaspäeval Nezavissimaja Gazetas avaldatud usutluses.

«Süüdistatakse «jaga ja valitse» poliitika ajamises, püüdluses leida lõhesid NATO riikide seisukohtades. Juhindutakse mõttest, et venelastega tuleb rääkida vaid NATO-üleselt heidutusseisukohalt,» ütles ta.

Antonovi sõnutsi «jäädakse ootama Brüsseli ametlikku vastust, samuti vastuseid Varssavist, Vilniusest, Tallinnast ja Stockholmist». «Helsingi vastus on arusaadav,» rõhutas ta, pidades silmas Soome asekaitseministri Jukka Juusti otsust lükata edasi 30. augustiks kavandatud Moskvasse tulek.

Soome kaitseminister Jussi Niinistö ütles juba augustis rahvusringhäälingule Yle, et otsusega üritatakse vältida olukorra tõlgendamist nagu peaks Soome Venemaaga kahepoolseid läbirääkimisi.

«Loomulikult peavad ametivennad ise otsustama, millise vastuse nad Venemaa koostöökavale ette valmistavad. Soodsaks sõnumiks peame Eesti ja Leedu kaitseministri ametlikke teateid kavatsusest valmistada ette vastus meie ettepanekutele. Esialgu aga ei tea, kui kaua me ootama peame,» ütles Antonov.

Ta lisas, et «esialgu valitseb NATO poliitikute seas Vene koostööettepanekute suhtes mitmetähenduslik suhtumine ja puuduvad kirjalikud ametlikud vastused, mis tekitab põhjendatud küsimuse, kas NATO ja selle partnerid on tõepoolest huvitatud pingelõdvendusest.»

«Tunnistan, et mind pani imestama kolleegide kogu lähenemisviis kohtumisele. Peame Soome otsust arutelust keelduda märgiks, et puudub valmisolek vestelda tõsiselt regiooni julgeolekuprobleemidest,» ütles Antonov ajalehele Nezavisimaja Gazeta.

Augusti alguses tegi Vene kaitseministeeriumi rahvusvahelise sõjalise koostöö osakonna juhataja Sergei Košelev Baltimaadele ja NATO liikmesriikidele lisaks transponderite sisselülitamisele ettepaneku arutada mitmesuguseid ohtudele ja väljakutsetele reageerimise küsimusi, kuid ei ole seni vastust saanud.

Venemaa esitas augusti alguses Läänemere-äärsetele NATO riikidele kutse tulla Moskvasse konsultatsioonidele meetmete üle ohutuks lendamiseks Läänemere kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles