ÜRO Julgolekunõukogu koguneb arutama Põhja-Korea raketikatsetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed vaatamas Souli raudteejaamas uudiseid põhjanaabri raketikatsetusest.
Inimesed vaatamas Souli raudteejaamas uudiseid põhjanaabri raketikatsetusest. Foto: LEE JIN-MAN/AP

ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb erakorralisele istungile seoses Põhja-Korea esmaspäevase raketikatsetusega, teatasid diplomaadid.

Kohtumist nõudsid USA ja Jaapan.

Istungil arutatakse kohaseid vastumeetmeid Põhja-Korea tegevusele.

Põhja-Korea tulistas esmaspäeval riigi idarannikult Jaapani merre kolm ballistilist raketti, kui samal ajal kogunesid juhtivate tööstusriikide ühenduse G20 liidrid Hiinas.

Raketid tulistati Põhja-Korea Hwangju maakonnast Jaapani merre Eesti aja järgi umbes kella viie ajal hommikul, ütles Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja.

"Arvatakse, et tegemist on 1000-kilomeetrise tegevusraadiusega Rodong-rakettidega, mis tulistati Jaapani suunas ilma navigatsioonihoiatuseta," sõnas ministeeriumi eestkõneleja.

Kaks nädalat tagasi katsetas Pyongyang allveelaeval baseeruvat ballistilist raketti (SLBM). Toona lendas rakett umbes 500 kilomeetrit ja selles nähti suurt edusammu stalinistliku riigi raketiprogrammis. Põhja- Korea liider Kim Jong-un nimetas katsetust "suurimaks eduks" ja kuulutas, et USA mandriosa on nüüd Pyongyangi löögiulatuses.

Töökindel allveelaeval baseeruva raketi väljatulistamise süsteem viiks Põhja- Korea tuumaheidutuse uuele tasemele, võimaldades paigutada tuumarelva kaugele oma territooriumist ja andes Pyongyangile "teise löögi" võimekuse rünnaku korral riigi sõjaväebaasidele.

Raketikatsetus langes ajale, mil maailma liidrid on kogunenud Hiina Hangzhousse G20 tippkohtumisele.

Üritusel osalev Lõuna-Korea president Park Geun-hye kritiseeris esmaspäeval Pyongyangi provokatsioonide eest, mis on tekitanud kahju Souli ja Pekingi suhetele. Põhja- Korea ja tema lähima liitlase Hiina suhted on viimasel ajal Pyongyangi järjestikuste provokatsioonide tõttu pingestunud.

Soul on teatanud, et paigutab Põhja-Koreast lähtuva raketiohu tõttu järgmisel aastal riiki USA raketitõrjesüsteemi THAAD.

Hiina president Xi Jinping ütles esmaspäeval kohtumisel Parkiga, et Peking on vastu THAAD-i Lõuna-Koreasse paigutamisele.

Xi hoiatas, et "teema valesti käsitsemine ei soodusta strateegilist stabiilsust regioonis ja võib tülisid teravdada".

Soul ja Washington kinnitavad, et THAAD on suunatud üksnes  Põhja-Korea vastu, ent Peking kahtlustab, et selle radarid annavad Ühendriikidele võimaluse jälgida Hiina kirdeosas toimuvat.

Põhja-Korea korraldas 6. jaanuaril neljanda tuumakatsetuse ja katsetas kuu aega hiljem kaugmaa ballistilist raketti. Sellele on järgnenud ridamisi väiksema tegevusraadiusega rakettide katsetusi. ÜRO kehtestas märtsi algul Põhja-Koreale viimase paarikümne aasta karmimad sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles