Obama tühistas solvangu tõttu Filipiinide presidendiga kohtumise (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Valge Maja teatel tühistas USA president Barack Obama Filipiinide presidendi Rodrigo Dutertega kohtumise, mis pidi toimuma Kagu-Aasia Maade Assotsiatsiooni (ASEAN) tippkohtumisel Laoses.

Obama ja Duterte pidid plaani järgi kohtuma täna, kuid Filipiinide president solvas Obamat ja hoiatas, et USA presidendil ei ole õigus sekkuda tema riigi siseasjadesse, mitte ka verisesse narkovastasesse sõtta, edastab cbsnews.com.

«Olen suveräänse riigi president ja mitte kellelgi ei ole õigus mulle öelda, mida ma tegema pean. Isegi mitte Obamal. Obama peab mind ja minu riiki respekteerima. Mis õigusega ta sekkub?» teatas Duterte.

Alates Duterte võimule tõusust kaks kuud tagasi, on Filipiinidel tapetud või hukkunud üle 2000 narkokaubitseja ja -tarbija. Obama teatas, et ta kavatseb Filipiinide narkosõda käsitleda rahvusvahelisel areenil ja tõstatada selle küsimuse ka ASEANi kohtumisel.  

Duterte esines Manilas kõnega, milles teatas, et kui Obama hakkab sekkuma Filipiinide siseasjadesse, siis ta asub kaitsele. Samuti nimetas ta Obamat «hoorapojaks».

USA rahvusliku julgeolekunõukogu esindaja Ned Price teatas, et Obama ei kohtu Dutertega, vaid hoopis Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hyega.

Obama sõnas Hiinas G-20 riikide tippkohtumisel, et ta on teadlik, millist sõnavalikut kasutas Filipiinide president tema kohta ja andis oma nõunikele ülesande välja selgitada, kas Dutertega on praegu sobiv aeg näost näkku kohtumiseks või mitte.

Kui Obama ja Duterte kohtumine oleks aset leidnud, siis see oleks olnud nende esimene kohtumine.

Rodrigo Dutertest sai Filipiinide president selle aasta mais ja ta teatas ametisse astumise järel, et käivitab narkovastase sõja. Presidendi käsul on Filipiinide politseil õigus lasta maha kõik, keda kahtlustatakse narkokuritegudes ja kes takistavad arreteerimist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles