Vähemalt üks turismifirma jätkab reise Egiptusse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: SCANPIX

Ma kordaksin üle meie tungiva soovituse eeloleval nädalavahetusel turiste Egiptusse mitte juurde toimetada, kuigi mul on teada, et vähemalt üks turismifirma ikkagi plaanib sinna reisijaid viia, võttes neilt justkui nõusoleku, et nad teavad täpselt, kuhu nad lähevad ja võtavad ise vastutuse, ütles välisminister Urmas Paet tänasel pressibriifingul.


«Eks muidugi Eesti on vaba riik ja välisministeerium ei ole kindlasti asutus, kes saaks kedagi käskida või keelata. Meie asi on anda soovitusi, mida me oleme ka teinud. Kui keegi ikkagi lõppude lõpuks otsustab kuhugi sõita, siis see on muidugi tema vaba valik,» kommenteeris minister puhkajate juurdelennutamist kriitilises olukorras riiki.

Paeti sõnul on välisministeerium Sharm el - Sheikhi ja Hurghada küsimuses olnud tihedas kontaktis reisifirmadega ning andnud kindla soovituse turiste sinna mitte juurde viia. Lisaks suhtleb ministeerium tihedalt tarbijakaitseametiga, mis omakorda räägib Egiptuse küsimusest samuti reisikorraldajatega.

Hetkel viibib neis kahes Punase mere kuurordis pakettreisidega umbes 900 Eesti elanikku. «Praegune kava on, et nende korraline tagasitulek jõuab kätte eeloleval laupäeval ja pühapäeval ning kui sealses piirkonnas olukord oluliselt halvemaks ei muutu, tuleksid nad ära plaanijärgselt,» selgitas välisminister.

«Seal on ka inimesi, kellel on kahenädalased reisipaketid, ka nemad tuleksid ära nüüd laupäeval-pühapäeval. Nende sõit jääb küll poole lühemaks, aga ülearust riski ei tasu võtta,» jätkas minister. «Lisaks otsesele vägivalla võimalusele on ju ka juba märke häiretest mootorikütuse ja toiduga varustamisel.»

Nädala algusest töötavad nii Sharm el-Sheigis kui Hurghadas välisministeeriumist lähetatud konsulid. Paeti sõnul on nende töötaja tänase ülevaate kohaselt olukord Sharm el-Sheigis küll rahulik, aga samas on juba autokütusega probleeme. «On ka mõningaid inimesi, kes on soovinud lahkuda varem kui eelneval nädalavahetusel paketireisidega. Neid me siis aitame mõne muu varem väljuva lennu peale,» lubas ta.

«Hurghadas toimus eile õhtul väike meeleavaldus president Mubaraki toetuseks, see möödus rahulikult,» teavitas minister. Ka seal on välisministeeriumi teatel inimesi, kes soovivad ära tulla varem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles