ISISt toetanud briti imaam mõisteti viieks ja pooleks aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anjem Choudary.
Anjem Choudary. Foto: STEPHEN HIRD/REUTERS/Scanpix

Briti kohus mõistis täna radikaalse vaimuliku Anjem Choudary viieks ja pooleks aastaks vangi süüdistatuna äärmusrühmituse ISIS toetamisele julgustamises.

49-aastase Choudary ja koos temaga kohtu all olnud ja sama pika vanglakaristuse saanud Mohammed Mizanur Rahmani poolehoidjad hüüdsid Allahu Akbar, kui kohtunik Timothy Holroyde oma otsuse Londonis välja kuulutas.

Choudary on kalkuleeriv ja ohtlik ning pole väljendanud mingit kahetsust Londoni Old Bailey kohtus toimunud istungi ajal, sõnas Holroyde.

«Suur osa inimestest, kes sinu sõnu kuulavad, on kergesti mõjutatavad ning otsivad sinult juhatust, kuidas käituda,» sõnas kohtunik otsust ette lugedes.

Süüdistaja Sue Hemmingi sõnul olid süüdimõistetud teadlikud, et ISIS on keelustatud terrorirühmitus, mis on läbi viinud brutaalseid tegevusi, ning et see, millega nad tegelesid, oli ebaseaduslik.

Vandekohtunike kogu mõistis mõlemad mehed süüdi juulis.

49-aastane vaimulik on olnud viimastel aastatel üks Suurbritannia tuntumaid äärmusliku islami jutlustajaid ning ta on juhtinud rühmitusi nagu al-Muhajiroun ja Islam4UK. Mõlemad on Briti valitsus ära keelanud.

Choudary oli islamistlike avaldustega tähelepanu äratanud juba varem, kuid püsinud seaduste piires. 2014. aastal võeti ta aga vahi alla, sest kirjutas alla ISISe truudusvandele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles