Küsitlus: Hollande saaks presidendivalimiste avavoorus suurelt lüüa

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president François Hollande.
Prantsuse president François Hollande. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsuse president François Hollande saaks teiseks ametiajaks riigipeaks kandideerides presidendivalimistel hävitavalt lüüa, näitavad teisipäeval avaldatud värsked küsitlustulemused.

Hollande, kes on juba Prantsusmaa ajaloo ebapopulaarseim president, saaks presidendivalimiste esimeses voorus lüüa, selgub ajalehe Le Figaro ja telekanali LCI tellitud küsitluse tulemustest.

Sotsialistide liider saaks avavoorus kandidaatide üheksa eri kombinatsiooni puhul 11-15 protsenti häältest, nähtub uuringufirma TNS Sofres-OnePoint küsitlusest.

Prantsusmaa presidentaalses valitsemissüsteemis korraldatakse presidendivalimiste teine voor juhul, kui esimeses voorus ei saa ükski kandidaat üle 50 protsendi häältest.

Küsitlustulemuste järgi pääseksid järgmise aasta mais peetavasse presidendivalimiste teise vooru parempoolsete Vabariiklaste ja paremäärmusliku Rahvarinde (FN) kandidaadid. Viimati juhtus see 2002. aastal.

Küsitlus viidi läbi 2.-5 septembrini 1006 valija seas.

Hollande ei ole veel teiseks ametiajaks presidendiks pürgimisest teatanud. Ta on öelnud, et sooviks kandideerida, ent ei tee seda, kui märgid viitavad võimalikule kaotusele.

Vabariiklaste presidendikandidaadi selgitab tõenäoliselt välja endine president Nicolas Sarkozy ja ekspeaminister Alain Juppé.  

Rahvusrinde kandidaat on erakonna juht Marine Le Pen.

Ühe esimese vooru stsenaariumi kohaselt koguks Juppé 33 ja Le Pen 29 protsendi häältest, teise järgi teeniks Sarkozy 27 ja Le Pen 29 protsenti häältest.

Hollande'i endine majandusminister Emmanuel Macron, kes lahkus läinud teisipäeval ministriametist ja on vihjanud presidendiks kandideerimisele, saaks 15-20 protsenti häältest, näitavad küsitlustulemused.

Vasakpartei juht Jean-Luc Mélenchon saaks 10-13 protsenti häältest.

Prantsuse presidendivalimiste esimene voor peetakse 23. aprillil ja teine 7. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles