Maailmas esimesena osalise näosiirdamise saanud naine suri vähki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailmas esimesena osalise näosiirdamise saanud naine, kellel labrador näo 2005. aastal lõhki kiskus, suri vähihaiguse tagajärjel.

49-aastasena lahkunud prantslanna Isabelle Dinoire sai revolutsioonilise operatsiooni käigus uue nina, huuled ja lõua, kuid enne operatsiooni oli ta nägu nii kannatada saanud, et tal oli raskusi rääkida ja süüa, edastab The Independent.

Põhja-Prantsusmaa Amiens`i haigla kirurgid siirdasid Dinoire`le ajusurnud naise näoosad, nüüdseks on sellised operatsioone kogu maailmas tehtud kümneid.

Amiens`i haigla teatel suri prantslanna juba 22. aprillil 2016, kuid perekonna palvel ta surma kohe ei avalikustatud.

Dinoire võttis pärast näosiirdamisoperatsiooni, mis toimus 2005. aasta novembris palju tugevatoimelisi immunosupressiivseid ravimeid, mis takistasid uute näoosade äratõukereaktsiooni. Samas ravimite kõrvaltoime nõrgendas ta immuunsüsteemi, mille tõttu ta oli haigustele, ka vähihaigusele vastuvõtlikum. 

Dinoire sõnas 2007. aastal väljaandele Le Figaro, et pärast operatsiooni ei tundnud ta huuli ja nina ning selle tõttu pidi ta paljusid asju tegema peegli ees. Samuti oli tal võõraid näoosi raske omaks võtta, eriti huuli. 

Prantslanna näosiirdamise operatsiooni juhtinud kirurg Bernard Devauchelle nimetas 2011. aastal peetud avalikus loengus esimest osalist näosiirdamist õnnestunuks.

Kirugi sõnul läks ta seda operatsiooni tegema «hea õnne peale» ja see õnnestus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles